Закон і Бізнес


За 2 місяці діятимуть нові правила економічних концентрацій


18.03.2016 09:00
3865

П.Порошенко підтримав внесення змін до Закону про захист економічної конкуренції, яким пропонується підвищити порогові показники, за перевищення яких необхідним є отримання дозволу на концентрацію.


Закон (законопроект №2168а) щодо підвищення ефективності системи контролю за економічними концентраціями набирає чинності за 2 місяці з дня опублікування. Сьогодні Закон опублікували в "Голосі України". Тож вже за 2 місяці діятимуть нові правила концентрацій.

Закон передбачає, що концентрація може бути здійснена лише за умови попереднього одержання дозволу АМКУ чи його адмінколегії, якщо:

- сукупна вартість активів або сукупний обсяг реалізації товарів учасників концентрації, з урахуванням відносин контролю, за останній фінансовий рік, у тому числі за кордоном, перевищує суму, еквівалентну 30 мільйонам євро, при цьому вартість активів або обсяг реалізації товарів в Україні не менш як у двох учасників концентрації перевищує суму, еквівалентну 4 мільйонам євро, у кожного; або

- сукупна вартість активів або обсяг реалізації товарів в Україні суб’єкта господарювання, щодо якого набувається контроль, або суб’єкта, активи, частки (акції, паї) яких набуваються у власність чи одержуються в управління і користування, або хоча б одного із засновників створюваного суб’єкта господарювання, з урахуванням відносин контролю, за останній фінансовий рік перевищує суму, еквівалентну 8 мільйонам євро, і при цьому обсяг реалізації товарів хоча б одного іншого учасника концентрації, з урахуванням відносин контролю, за останній фінансовий рік, у тому числі за кордоном, перевищує суму, еквівалентну 150 мільйонам євро.

У разі ненадання відомостей про кінцевих власників суб’єктів господарювання – учасників концентрації заявниками АМКУ приймає рішення про відмову у розгляді заяви про надання дозволу на концентрацію, узгоджені дії суб’єктів господарювання.

Окрім того,  АМКУ розглядає заяву за спрощеною процедурою протягом 25 днів з дня її надходження у разі, якщо:

- лише один учасник концентрації здійснює діяльність на території Україні, або

- сукупна частка учасників концентрації на одному і тому самому товарному ринку не перевищує 15 відсотків, або

- частки або сукупні частки учасників концентрації не перевищують 20 відсотків на товарних ринках, на яких реалізується продукція (товари, роботи, послуги), без придбання або реалізації якої господарська діяльність будь- якого іншого учасника концентрації, є неможливою.

Рішення про надання дозволу на узгоджені дії чи концентрацію також вважається прийнятим, якщо протягом строку розгляду заяви, передбаченого Законом, органи АМКУ не розпочали розгляд справи про узгоджені дії чи концентрацію.

Закон і Бізнес