Закон і Бізнес


Чи можна звільнити суддів за результатами їх оцінювання? - КСУ


09.11.2015 12:46
2421

Сьогодні Пленум Верховного Суду України вирішив звернутись до Конституційного Суду України щодо можливості й підстав звільнення суддів за результатами їх оцінювання. Відповідне рішення було прийнято за зверненням Ради суддів України.


Таким чином, як повідомляє кореспондент "ЗіБ", пленум погодився звернутись до КСУ щодо відповідності п. 6 і 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону «Про забезпечення права на справедливий суд» у частині можливості й підстав звільнення суддів за результатами їх оцінювання положенням ч.2 ст. 19, ч.1 та п. 5 ч.5 ст. 126, п. 3 ч.1 ст. 131 Конституції України.

Під час засідання виникла дискусія, зокрема Валентин Косарєв поцікавився, чи зможуть судді, звільнені внаслідок не проходження кваліфікаційного оцінювання, захистити свої права в суді. У відповідь на це члени пленуму відзначили, що потрібно показати позицію Верховного Суду України. І якщо окремі норми закону суперечать Конституції, то КСУ має висловити свою позицію.

Окрім того, Галина Канигіна запропонувала включити до подання ще один пункт для перевірки, а саме - щоб КСУ перевірив, чи не суперечить Конституції відсторонення судді від здійснення правосуддя на час коли він буде відправлятись до Національної школи суддів на перекваліфікацію (перекваліфікація відбувається за умови, якщо суддя не пройшов кваліфікаційне оцінювання вперше - ред.). 30 членів Пленуму підтримали таку пропозицію. Слід зауважити, в якості аргументу пояснювали, що відсторонення застосовується у дисциплінарному провадженні, а також за поданням Генерального прокурора.

Що ж стосується другого питання, яке планувалось винести на порядок денний Пленуму, - затвердження висновку щодо проекту змін до Конституції в частині правосуддя - то його на обговорення не виносили та не включали до порядку денного. Так, як пояснив голова ВСУ Я.Романюк, у Суді очікували, що до цього часу вже буде остаточний проект змін до Конституції в частині правосуддя, однак заплановане на 2 листопада засідання Національної ради реформи не відбулось і відповідний фіналізований текст відсутній. Окрім того, ймовірно, що Президент може внести свої правки до законопроекту.

Так, на минулому тижні Петро Порошенко пообіцяв провести засідання Нацради реформ найближчим часом, після чого він внесе законопроект до парламенту. З огляду на це, у ВСУ готові повернутись до розгляду цього питання після реєстрації законопроекту у ВРУ.

Зауважимо, що згідно пунктам 6,7 Прикінцевих та перехідних положень Закону про забезпечення права на справедливий суд, якщо за результатами первинного кваліфікаційного оцінювання можливість здійснення суддею правосуддя у відповідному суді не підтверджена, він відстороняється від здійснення правосуддя та направляється для перепідготовки до Національної школи суддів України із подальшим проведенням повторного кваліфікаційного оцінювання. Не підтвердження можливості здійснення правосуддя у відповідному суді за результатами повторного кваліфікаційного оцінювання є підставою для висновку Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про направлення рекомендації до Вищої ради юстиції для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення судді з посади з підстав порушення присяги.

Закон і Бізнес