Закон і Бізнес


Евакуація з продовженням

Нардепи визначились, як повторно працевлаштувати законників із зони АТО


№45 (1239) 07.11—13.11.2015
ЄВГЕН БЕРЕЗОВСЬКИЙ
3121

Намагаючись розв’язати проблеми суддів, які були змушені покинути зону проведення антитерористичної операції, парламентарі на початку цього року виявили надмірний оптимізм. Як наслідок, судді, котрі переїхали на підконтрольну Україні територію, можуть знову опинитись без засобів до існування.


У «Прикінцевих положеннях» закону «Про забезпечення права на справедливий суд» Верховна Рада встановила: якщо суд припиняє роботу через стихійне лихо, воєнні дії чи проведення антитерористичної операції, судді із цієї установи можуть числитися в іншій зі збереженням посадового окладу. Відповідне рішення має ухвалити Вища кваліфікаційна комісія суддів. Щоправда, строк, упродовж якого суддя може бути закріплений за іншим судом, обмежили 6-ма місяцями. Можливо, таким чином нардепи намагалися продемонструвати своє оптимістичне бачення подальшого розвитку подій.

Водночас, як зазначив народний депутат Леонід Ємець (фракція ПП «Народний фронт»), у переведених суддів у жовтні завершився відповідний строк. Як наслідок, із цією проблемою стикнулися відразу 70 законників. До того ж, констатує нардеп, вони не можуть виконувати будь-яку іншу роботу, а значить, не матимуть засобів до існування.

Підготовлений парламентарем проект «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» (щодо забезпечення прав суддів, які обіймають посади у судах, що припинили роботу у зв’язку із стихійним лихом, військовими діями, проведенням антитерористичної операції)» (№3328) став предметом розгляду Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя, засідання якого відбулось цього тижня. Ініціативою пропонується внести до закону певні корективи: виключити термін, протягом якого суддя може числитися в іншій установі. Таким чином, у разі ухвалення змін законники зможуть працювати в «тимчасових» судах упродовж необмеженого часу.

Попередньо комітету було запропоновано надати рекомендацію для ухвалення ініціативи в першому читанні. Водночас під час засідання парламентарі вирішили піти далі й рекомендувати ВР прийняти закон в цілому. Адже, з одного боку, час, коли мали бути ухвалені зміни, вже сплив, а з другого — запропоновані корективи настільки мінімальні, що переробляти їх до другого читання немає сенсу. Хоча поспіх нардепи почали демонструвати лише тоді, коли проблема вже виникла. Адже зареєстровано проект було тільки 15 жовтня. Таким чином, хоча парламент і намагається розв’язувати проблеми суддів, які покинули свої домівки, але вчасно це зробити не зумів.

Крім цього, квапливість, з якою нардепам доводиться виправляти недоліки минулих місяців, може обернутися юридичними помилками. Як зазначили в головному науково-експертному управлінні ВР, механічне вилучення вказівки про шестимісячний строк — невиправданий крок. «Адже в такому випадку навіть зникнення тих негативних обставин, які обумовили необхідність закріплення судді за іншими судами, не означатиме «автоматичного повернення» такого судді до попереднього місця роботи та може слугувати підгрунтям для значних службових зловживань з боку працівників ВККС», — уважають експерти. Однак «шліфувати» проект парламентарі, напевно, не будуть.