Закон і Бізнес


В Києві обговорюють корупційні проблеми при інвестуванні


05.11.2015 15:41
2615

Корупція не є суто українською проблемою. Це негативне явище притаманне багатьом країнам, іноді на найвищому рівні. Доходить навіть до того, що окремі уряди, як то уряд Кенії, визнають корупцію чи не частиною державної політики та вимагають від іноземних інвесторів оплачувати не лише необхідні ділові рахунки, а й свої особисті забаганки.


На це звернув увагу партнер Winston Strawn LLP англієць Джо Тірадо під час дводенного форуму Асоціації правників України «Kiev arbitration days 2015: мислити глобально», який цими днями проходить в Києві, повідомляє кореспондент “ЗіБ”.

У перший день, присвячений міжнародному комерційному арбітражу, захід відвідав заступник Глави Адміністрації Президента Олексій Філатов. Виступаючи із вітальною промовою, посадовець назвав 3 проблеми, які стоять на шляху реформування правової царини в Україні. Перша проблема – це, безперечно, законодавство, яке, за словами чиновника, потребує негайних, якісних змін. Друга проблема – кадри, якими необхідно замінити державних службовців, що підлягатимуть звільненню. І, нарешті, третя найголовніша проблема – менталітет, однією із складових якого, зазначив О.Філатов, є складова корупційна. Лише вирішивши ці проблеми, упевнений він, Україна зможе зайняти гідне місце серед європейських держав.

Ось так від глобальних проблем форумчани перейшли до першої сесії, яка власне і була присвячена корупції. Модератором виступив вже згаданий Джо Тірадо. 

Чи може бізнес увійти до іноземної країни, не сплативши при цьому ані копійки на неофіційні рахунки, розмірковували інші експерти. Виконавчий директор ICC Austria австрієць Макс Бургер-Счеідлін вважає, що відповідь на це запитання має бути позитивною. Він розповів кілька випадків із своєї практики, на підставі яких дійшов висновку, що підприємництво без корупції є набагато прибутковішим, ніж бізнес, який включає в себе корупційні елементи.

А ось інший спікер – партнер Baier Attorneys at Law австрієць Ерхард Бьом озвучив іншу думку. Приклади з його практики свідчать про те, що іноді без корупції обійтися просто неможливо. Керманичі країн, у які входять інвестори, самі створюють умови, за яких від необхідності дати хабар дітися просто ніде. На це ж звернув увагу радник Allen & Overy англієць Джеймс Фрімен, зазначивши, що подібні обставини навіть можуть бути представлені до міжнародного арбітражу в якості аргументу на користь інвестора.

Закон і Бізнес