Закон і Бізнес


Шенгенська криза

Наплив мігрантів змусив задуматися про повернення паспортного контролю на кордон


№44 (1238) 31.10—06.11.2015
3086

Норвегія повинна тимчасово відмовитися від дотримання зобов’язань, які взяла на себе, підписавши Шенгенську угоду. В країні необхідно ввести повноцінний паспортний контроль на кордон через величезний потік біженців. Так уважає виконачий комітет Партії прогресу, яка входить до складу правлячої коаліції.


«В ситуації, що склалася, необхідно, аби Норвегія використала можливість, яку вона має відповідно до положень Шенгенської угоди, тимчасово припинивши її дію і проводячи повноцінний прикордонний контроль», — наголошується в документі, який цитує ТАРС.

Разом з тим міністр юстиції та суспільної безпеки країни і член Партії прогресу Андерс Анундсен в інтерв’ю журналістам Aftenposten повідомив, що зараз питання про повернення прикордонного контролю не є для уряду першочерговим.

Проте, за словами прем’єр-міністра Норвегії Ерни Сольберга, щоб справитися з напливом мігранті, уряд змушений був узяти $856 млрд з нафтового фонду. Адже, за даними правоохоронців, щодня до країни прибувають близько 100 мігрантів з півдня.

Партія прогресу висловила також інші пропозиції, адресовані норвезькому Кабміну. Зокрема, пропонується порушити перед Євросоюзом, членом якого Норвегія не є, а також ООН питання про перегляд міжнародних домовленостей, щоб знайти вихід із ситуації з біженцями й подбати як про безпеку Європи в довгостроковій перспективі, так і про надання допомоги сусіднім регіонам і вимушено переміщеним особам». У заяві йдеться і про необхідність істотно посилити вимоги, що висуваються до іноземців, які хотіли б отримати посвідку на проживання в Норвегії, а також скоротити розмір допомоги для біженців.

Партія прогресу перебуває на правому фланзі політичного спектру й відома своєю антиміграційною риторикою. У 2013 році після того, як прогресисти вперше увійшли до складу уряду, але на хвилі міграційної кризи знову стали жорсткими.