Закон і Бізнес


Двоє — не народ


№44 (1238) 31.10—06.11.2015
3098

Влада Литви необгрунтовано прирівняла до геноциду переслідування литовських партизанських формувань, які боролися проти радянської окупації після Другої світової війни. До такого висновку прийшов у своєму рішенні Європейський суд з прав людини.


Дану ухвалу ЄСПЛ було винесено в рамках розгляду справи колишнього офіцера радянської держбезпеки Вітаутаса Василяускаса. Суд визнав, що він був засуджений на основі правових норм, які ще не існували на момент скоєння злочину.

З вересня 1952 року В.Василяускас служив в міністерстві держбезпеки Литовської РСР. У 1953 році брав участь в операції, під час якої було вбито двох литовських партизан.

Після розпаду СРСР і визнання незалежності Литви В.Василяускасу було пред’явлено звинувачення в геноциді. Пізніше Каунаський окружний суд засудив екс-офіцера до 6 років позбавлення волі. Підсудного було визнано винним у фізичному знищенні «частини литовського населення, що належить до окремої політичної групи», повідомляє Deutsche Welle.

У зв’язку з хворобою засудженого було звільнено від покарання, після чого він подав апеляцію.

У 2014 році Конституційний суд Литви ухвалив, що депортації і репресії, які проводилися радянською владою під час партизанської війни, можна прирівнювати до геноциду, якщо буде доведено, що мета цих злочинів — знищення значної частини литовського народу.