Закон і Бізнес


Подяка магната


№43 (1237) 24.10—30.10.2015
3472

Загальний розмір винагороди», виплаченої колишньому президентові Генеральної Асамблеї ООН Джону Ешу китайськими бізнесменами, становить $1,3 млн. Про це заявив прокурор Нью-Йорка Пріт Бхарара.


Прокуратура Нью-Йорка висунула обвинувачення мільярдеру Нг Лап Сенгу і пов’язаним з ним особам за статтями «змова з метою підкупу офіційної особи ООН», «давання хабара», «змова з метою відмивання грошей», «подання неправдивих податкових декларацій у США», повідомляє РІА «Новости».

За інформацією обвинувачення, одержувачем хабарів був Дж.Еш, котрий у 2004-му став постпредом Антигуа і Барбуда при ООН, а в 2013—2014 роках — головою Генеральної Асамблеї ООН. Наголошується, що від імені ООН Дж.Еш діяв в інтересах китайських бізнесменів.

Зокрема, за «винагороду» в сумі $500000, Дж.Еш підготував документи для генерального секретаря ООН, що свідчать про необхідність будівництва в Макао конференц-центру організації. Зведенням комплексу займалася компанія Нг Лап Сенга.

Виступаючи з офіційною заявою, П.Бхарара відзначив, що Дж.Еш отримував хабарі не тільки готівкою. Йому подарували годинник Rolex, автомобіль BMW, на території його маєтку побудований приватний баскетбольний майданчик. Дж.Ешу та членам його сім’ї оплачувався відпочинок у фешенебельному готелі в Новому Орлеані.

Також установлено, що через посередників китайського магната дружина Дж.Еша отримала роботу із зарплатою $2500 на місяць від однієї з неурядових організацій, яка працює у сфері зміни клімату.