Закон і Бізнес


За слово — справу


№43 (1237) 24.10—30.10.2015
3198

Європейський суд з прав людини ухвалив, що заперечення геноциду вірмен в Османській імперії не є образою гідності вірменського співтовариства. Таке рішення винесене у справі лідера турецької Патріотичної партії Догу Перинчека.


Як сказано в ухвалі, слова Д.Перинчека «мали стосунок до питання суспільного інтересу й не були закликами до ненависті чи ворожнечі». «Таким чином, вони не можуть бути розцінені як такі, що зачіпають гідність вірменського співтовариства тою мірою, що вимагає застосування кримінального закону», — відзначили в ЄСПЛ. Суд указав також на те, що порівняння із запереченням голокосту недоречне, оскільки особливості історії дозволяють завжди тлумачити його як заклик до расової ненависті.

За швейцарськими законами, заперечення геноциду — кримінально каране діяння. У 2005 році, перебуваючи на території цієї країни, Д.Перинчек заявив, що «геноцид вірмен — великий міжнародний обман», повідомляє The Telegraph. Майже відразу після цього на прохання вірменської лобістської групи Switzerland-Armenia проти нього було порушено кримінальну справу, а через два роки чоловіка засудили до штрафу в розмірі 12000 швейцарських франків.

Спроби оскаржити вирок у Швейцарії успіхом не увінчалися, і у 2008-му Д.Перинчек звернувся до ЄСПЛ. У 2013 році суд визнав його невинним. У січні 2015-го це рішення було оскаржене вірменським лобі. Теперішній вердикт було винесено після розгляду цієї апеляції.