Закон і Бізнес


Правий ухил

Результат виборів визначив страх перед напливом біженців


Швейцарці стурбовані як можливим напливом мігрантів до їхньої країни, так і можливим впливом іншої культури на традиції та цінності.

№43 (1237) 24.10—30.10.2015
3436

Консервативна партія з правим ухилом отримала більшість голосів на парламентських виборах у Швейцарії, які відбулися 18 жовтня. Швейцарська народна партія виступає проти приймання мігрантів з Північної Африки та Близького Сходу.


Агентство Reuters відзначило, що успіх Швейцарської народної партії разом з непоганими результатами орієнтованої на підтримку бізнесу Ліберальної партії свідчить про переважання правих у швейцарській політиці. У результаті ШНП має 65 з 200 місць у парламенті країни, 43 мандати отримали соціал-демократи, 33 — представники Ліберально-демократичної партії, а ще 28 депутатів представлятимуть Демократично-християнську партію.

Успіх ШНП спостерігачі безпосередньо пов’язують з позицією стосовно міграційної політики. Партія підтримала обмеження, які чимало швейцарців схвалили на референдумі майже 2 роки тому. Тоді ультраправа ШНП запропонувала повернутися до системи квот для іноземців, обмежити контингенти для різних категорій мігрантів, увівши заборону на дію будь-яких міжнародних договорів, які суперечитимуть такій політиці.

У відповідь Євросоюз припинив участь швейцарських учених і студентів у спільних програмах з обміну досвідом. І новообраним парламентарям необхідно до 2017 року знайти компроміс між результатами референдуму й позицією ЄС.

«Голосування показало, що населення занепокоєне масовою міграцією в Європу», — наводить Reuters слова лідера партії Тоні Бруннера.

«Одна тема, на жаль, домінувала під час виборчої кампанії. Люди голосували зі страху», — цитує Politico кандидата від соціалістів Ребеку Руїс.

Багата альпійська країна поки що не стикалася з великою кількістю біженців та інших мігрантів, проте майже половина жителів висловлює стурбованість з приводу міграційної кризи в Європі. До того ж у країні, де приблизно чверть із 8-мільйонного населення є іноземцями, національна ідентичність є болючим питанням, відзначає The Wall Street Journal.

Крім ставлення до мігрантів, іншими ключовими питаннями, що визначили політичний розклад у парламенті, стали пенсійна система, рівень безробіття в країні та її відносини з ЄС, повідомило видання.

До 9 грудня партії, що увійшли до парламенту, повинні обрати склад Федеральної ради, 7 місць в якій, за традицією, повинні бути розподілені між всіма політичними силами, які отримали мандати.

На думку WSJ, результат нинішніх парламентських виборів у країні навряд чи приведе до радикальних змін у короткостроковій перспективі. «Вибори в Швейцарії необов’язково означають зміни в уряді й навряд чи спричинять суттєві зміни. Уряд останні 4 роки був більш центристським, і якщо Швейцарська національна партія та ліберали отримають більшість у Федеральній раді, це уможливить економічно ліберальні й націоналістичні ходи», — уважає професор політології з університету Люцерна Йоахим Блаттер.