Закон і Бізнес


КМУ пропонує визначити порядок використання державного прапора

За порушення - штраф


21.10.2015 10:02
2493

У службових кабінетах Державний Прапор України встановлюється праворуч від робочого місця посадової особи. Установлений або піднятий прапор не повинен торкатися поверхні землі та води, підлоги, дерев чи інших предметів.


Такі вказівки щодо розміщення прапора містить урядовий законопроект №3334 "Про Державний Прапор України".

Проектом пропонується врегулювати такі аспекти як місце розміщення прапора, колір древка для прапора та кут, під яким воно розміщується, особливості розміщення та підняття прапора у разі прийому міжнародних декларацій тощо. Порядок знищення прапора, що став непридатним для використання, визначатиме Кабмін. Очевидно, що такий порядок стосуватиметься лише тих прапорів, що будуть розміщені в приміщеннях органів держвлади, однак в законопроекті жодних вказівок немає.

День Державного Прапора відповідно до проекту є державним святом, яке відзначається щороку 23 серпня.

Згідно з документом прапор встановлюється постійно на адмінбудівлях, в яких розміщені резиденція Президента, ВРУ, Кабмін, Конституційний та Верховний суди, Вища рада юстиції, суди загальної юрисдикції, Генпрокуратура, місцеві органи влади тощо. Те ж саме стосується приміщень, де відбуваються засідання вищевказаних органів та судів, а також службових кабінетів їх очільників.

Водночас передбачається, що не допускається використання зображення прапора або його імітація у рекламі та забороняється його використовувати не за призначенням або у спосіб, що виражає зневажливе ставлення до нього, розміщувати на ньому будь-які предмети, написи чи зображення, якщо при цьому виявляється неповага до державного символу. За порушення порядку використання передбачена адміністративна відповідальність, а саме штраф в розмірі від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окрім того, проект передбачає складення присяги на вірність Україні та Державному Прапору України. Текст присяги наступний: 

“Присягаю на вірність Україні та Державному Прапору, який над нею майорить. Клянуся боронити святу українську землю, незалежність України та свободу українського народу — завжди і всіма силами.”.

Таку присягу складають:

1) протягом навчального року — учні (вихованці) загальноосвітніх навчальних закладів;

2) у День Державного Прапора України — Президент України, Голова Верховної Ради України, його Перший заступник та заступник, Прем’єр-міністр України, Перший віце-прем’єр-міністр України, віце-прем’єр-міністри України, міністри, інші керівники центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету Міністрів України, та їх заступники, Голова Служби безпеки України, Генеральний прокурор, Голова Націбанку, Голова та інші члени Рахункової палати України, Уповноважений ВРУ з прав людини, Голова Верховної Ради АРК, Голова Ради міністрів АРК; народні депутати України, депутати Верховної Ради АРК, депутати місцевих рад, сільські, селищні, міські голови, учні (вихованці) загальноосвітніх навчальних закладів, студенти вищих навчальних закладів, курсанти.

Наразі незрозуміло, чи буде складення присяги щорічним, чи достатньо буде одного разу.

Закон і Бізнес