Закон і Бізнес


В Україні хочуть створити міжнародний арбітраж


20.10.2015 15:20
3385

В Україні хочуть створити міжнародний арбітраж з ситемою ad hoc, до складу якого увійдуть 60-70% арбітрів-іноземців. Відповідну законодавчу ініціативу планують завершити до кінця року.


Про це розповіла перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів під час круглого столу, який проходив у Американській торгівельній палаті, повідомили "ЗіБ" у Мінекономрозвитку.

Ю.Ковалів підкреслила, що завдання міністерства - створити для інвесторів максимально безпечні та комфортні умови.

Один із ключових напрямків реформування міжнародного арбітражу – це запровадження арбітражу ad hoc, тобто під розгляд окремо взятого спору, з залученням міжнародних арбітрів. Арбітраж ad hoc можна досить швидко запровадити, оскільки він не потребує великих інвестицій, численного складу арбітрів чи регулярних адміністративних витрат.

«Система ad hoc не потребує наявності масивного суддівського апарату і дає можливість гнучкого залучення арбітрів, яких хочуть обрати сторони. Зараз мова йде про відкриті списки арбітрів, створення номінаційного комітету та застосування зручних міжнародних процедур. Туди увійдуть 60-70% іноземців із відповідним досвідом, щоб гарантувати прозорість та справедливість рішень», - розповіла Ю. Ковалів.

Для розробки відповідних законодавчих ініціатив при міністерстві було створено тематичну робочу групу. Нещодавно вона значно розширилася: дискусію було поширено на представників компаній, які мають досвід міжнародного арбітражу закордоном. Останні кілька місяців відповідний законопроект розроблявся за участі міжвідомчої комісії.

За словами Ю.Ковалів, протягом наступного місяця робоча група фіналізує законопроект і представить його на обговорення. Очікується, що узгоджений документ буде направлений на розгляд Верховної Ради до кінця року.