Закон і Бізнес


Байкерів розсердили


Французькі мотоциклісти здивовані, чому їм забороняють рух у містах, якщо в Лондоні байкерам дозволено їздити навіть смугами для громадського транспорту.

№42 (1236) 17.10—23.10.2015
3262

У Франції 10 жовтня мотоциклісти провели цілу серію маніфестацій, що відбулися в 34 містах країни. Акція була організована асоціацією «Розлючені мотоциклісти». Таким чином, прихильники «сталевих коней» висловили протест проти прийнятого парламентом і що набрав чинності закону про реформу енергетики.


Серед іншого, в законі міститься стаття, що дозволяє місцевій і міській владам з ціллю поліпшення екологічної ситуації забороняти рух двоколісних моторизованих транспортних засобів. Також влада країни не виключає, що найближчим часом для захисту навколишнього середовища вони заборонять використання мотоциклів, випущених до 2000 року.

Учасники акції звертають увагу, що подібних положень не існує ні в одній країні Європи. Вони навели приклади Лондона та Риму, де двоколісному транспорту дозволено навіть переміщатися смугами для громадського транспорту. Ситуацію у Франції мотоциклісти кваліфікували як «підступи екстремістів із числа «зелених».

На знак протесту колони з сотень мотоциклістів на повільній швидкості і, голосно сигналячи, проїхали центральними вулицями таких міст, як Ліон, Орлеан, Байонна та інших великих населених пунктів. У Канні, на заході Франції, в акції брали участь 2500 чоловік. У Марселі, за даними організаторів, — не менше 5000.

До вечора маніфестація відбулася і в паризькому районі, куди прибули учасники з інших департаментів країни. Місцем її проведення була вибрана велика площа біля Венсенського замку (східна околиця Парижа). Під час проведення акції інцидентів не відбулося.

До речі, у Франції екології приділяють особливу увагу. Зокрема, паризька мерія ще у 2007 році затвердила Кліматичний план із скорочення до 2020 року загальної кількості шкідливих викидів в атмосферу на 75% порівняно з показниками 2004 року.

Згідно з даними дослідження, проведеного між 2002-м і 2012 роком французькою організацією Airparif, десятирічні зусилля по скороченню інтенсивності дорожнього руху і заохочення екологічно чистих видів транспорту привели до безпрецедентного падіння рівня забруднення. Згідно з дослідженнями, викиди PM10 знизилися на 35%, оксиду азоту — на 30%, а парникових газів — на 13%.