Закон і Бізнес


ВГСУ роз’яснить питання, що виникають у спорах з корпоративного права


16.10.2015 08:53
2318

Спори пов'язані із захистом і реалізацією корпоративних прав є однією з найскладніших категорій справ, розглянутих господарськими судами. Тому, проект постанови пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин» буде доопрацьовано та винесено на найближче засідання пленуму ВГСУ, яке планується провести в наступному місяці.


Як передає кореспондент "ЗіБ", про це йшла мова на круглому столі з обговорення проблемних питань практики застосування корпоративного законодавства, що відбувся 15 жовтня 2015 року.

В проекті постанови, зокрема, приділяється увага таким питанням, як визначення суб'єктного складу сторін у корпоративних спорах, встановлення моменту виникнення та припинення корпоративних правовідносин, поширення позовної давності на вимоги про визнання недійсними рішень загальних зборів учасників господарських товариств, реалізації і захисту переважного права купівлі часток (акцій) у статутному капіталі товариства тощо.

За словами заступника голови Вищого господарського суду України Геннадія Кравчука не зважаючи на те, що корпоративні спори складають порівняно невелику кількість справ серед інших господарських спорів, саме в цій категорії спорів отримується дуже високий відсоток оскаржень.

За статистикою ВГСУ, більшість позовних заяв щодо розгляду корпоративних спорів містять вимоги про визнання недійсним рішень загальних зборів учасників, акціонерів господарських товариств. Так, у 2013 році частка справ із такими вимогами становила 68% від усіх корпоративних спорів, в 2014 році – 61%, а в першому півріччі 2015 року – 57%. Вагома частка спорів щодо визнання недійсними установчих документів, внесення змін до них. В 2013 році таких спорів було 14%, в 2014 році – 16%, в першому півріччі 2015 року – 16%.

Показник спорів, пов’язаних з правами на акції, частки в статутному капіталі в 2013 році становив 13%, 2014 році – 15%, в першому півріччі 2015 – 17%. Водночас, по тих самих категоріях спорів йде підвищення звернень за захистом своїх корпоративних прав до суду.

Як зазначив Г.Кравчук, попри зміни в законодавстві, що відбувалися останніми роками, наразі не з усіх питань корпоративних правовідносин сформована єдина правова позиція. Така ситуація зумовлена перш за все прогалинами у правовому регулюванні цієї категорії правовідносин. «Саме на господарські суди сьогодні покладено велику відповідальність за створення правових підходів за яких були би захищені інтереси усіх учасників спору», - вважає заступник голови ВГСУ. Крім того, він звернув увагу, що у формуванні таких підходів важливою є допомога науковців та практиків у сфері корпоративного права.

Закон і Бізнес