Закон і Бізнес


Зневажання почуттів уведуть у КК


№40 (1079) 06.10—12.10.2012
3411

У Кримінальному кодексі РФ з’явиться окрема стаття, що передбачає покарання за «зневажання релігійних переконань і почуттів громадян». Як пишуть «Ведомости», відповідний законопроект, який повинні незабаром унести до Держдуми, буде підтриманий усіма фракціями.


Перша частина нової ст.243.1 КК РФ передбачає покарання за публічне зневажання релігійних переконань громадян і привселюдне приниження богослужінь, релігійних обрядів і церемоній. Ці правопорушення каратимуться штрафом у розмірі 300 тис. крб. (майже 75 тис. грн.), обов’язковими роботами на строк до 200 год. або позбавленням волі на строк до 3 років.

Друга частина статті передбачає покарання за осквернення й руйнування об’єктів і предметів релігійного шанування, зокрема місць здійснення релігійних обрядів і паломництва. За це порушникові можуть бути призначені: штраф у розмірі від 100 до 500 тис. крб., 400 год. обов’язкових робіт або 5 років тюрми.

Паралельно із уведенням в КК РФ нової статті буде посилена ст.5.26 КоАП РФ («Порушення законодавства про свободу совісті, свободу віросповідання і про релігійні об’єднання»). Зокрема, штрафи, передбачені статтею, зростуть приблизно в сто разів і становитимуть від 10 до 100 тис. крб. (від 2,5 до 25 тис. грн.).

Як повідомляється на сайті Держдуми, 24 вересня міжфракційна депутатська група із захисту християнських цінностей звернула увагу на «дедалі частіші випадки вбивств духов­них лідерів, насилля стосовно віруючих, спилювання хрестів, руйнування храмів» та інші подібні акти.

Пропозиції посилити законодавство в цій області з’явилися в перші дні після лютневої акції панк-группи Pussy Riot у храмі Христа Спасителя, за яку згодом 3 її учасниці були засуджені до 2 років позбавлення волі за ст.213 КК РФ («Хуліганство»). Зокрема, осквернення святинь запропонував уважати кримінальним злочином протоієрей Всеволод Чаплін.

До речі, в Кримінальному кодексі України також немає окремої статті, яка збігається по диспозиції з ініціативами російських колег. Стаття 297 ККУ передбачає покарання за наругу над могилами, а ст.298 захищає від руйнування всі об’єкти культурної спадщини, не виокремлюючи релігійних.