Закон і Бізнес


Не дожили до лайків

У 2015-му загиблих любителів селфі виявилося більше, ніж жертв нападів акул


Прагнення показати себе в образі супергероя на просторах Інтернету може призвести до летальних наслідків.

№41 (1235) 10.10—16.10.2015
ЮЛІЯ ВЕРБІ
3111

Безглуздість смертей через селфі породила ідею попереджати на упаковках смартфонів про те, що фото самого себе небезпечне для життя.


Любителі селфі все частіше ризикують своїм життям через лайки у соцмережах і терплять трагічні невдачі. Як пише «Лента.ру», редакція порталу Mashable підрахувала, що в усьому світі в 2015 році кількість загиблих любителів селфі перевищила жертви акул. Так, починаючи з 1 січня, невдалі автопортрети занапастили 12 чоловік, а хижі щелепи — вісьмох.

Ось тільки кілька нещасних випадків, причина яких — спроби жертв зробити оригінальне фото. Так, 17 вересня необережний японський турист посковзнувся на сходинках Тадж-Махала в Індії, ударився головою і помер. Він намагався сфотографувати себе на тлі палацу. 1 вересня в американському місті Х’юстон 19-річний Делеон Алонсо Сміт хотів сфотографуватися із зарядженою зброєю, але випадково натиснув на спусковий гачок і вистрілив собі в горло. 9 серпня в іспанському місті Вілласека де ла Сагра 32-річний Давід Гонсалес Лопес намагався зробити селфі під час енсьєрро (біг від розлючених биків, яких випускають на вулиці міста). У результаті він був атакований агресивною твариною і помер від величезної крововтрати. 5 липня мешканець Великої Британії загинув під час грози, після того як його штатив для селфі вдарило блискавкою.

Кількість нещасних випадків примусила деякі організації і відомства задуматися про те, як запобігти подібним інцидентам. Наприклад, один із природних парків в Денвері (штат Колорадо) закрили через те, що відвідувачі ризикували робити селфі з ведмедями. А учасників велогонки Tour de France закликали не робити селфі на ходу, і до глядачів звернулися з проханням не перетворювати колону велосипедистів на фон для селфі.

Недавно голова петербурзької Суспільної палати Микола Буров навіть запропонував друкувати на упаковках смартфонів, фотоапаратів і моноподів інформацію про те, що селфі можуть убити, а також публікувати правила безпечного фотографування. Але його колега, заступник голови комісії з безпеки ОП Дмитро Чугунов взяв під сумнів таку ініціативу. «Загрозу для життя представляють не селфі, а криві руки. Ви можете померти, захлинувшись в тарілці з супом. Давайте тоді на посуді напишемо, що вживати харчі смертельно небезпечно», — парирував він.