Закон і Бізнес


«Небезпечна гавань»


№41 (1235) 10.10—16.10.2015
3105

Європейський суд справедливості в Люксембурзі визнав недійсною угоду Євросоюзу і США про обмін даними в комерційних цілях «Безпечна гавань» (Safe Harbour), що дозволяло зберігати персональні дані європейців на американських серверах.


Згідно з рішенням Суду ЄС, передавати особисті дані до Сполучених Штатів тепер дозволяється тільки відповідно до законодавства ЄС. На думку суду, американське право у сфері захисту персональних даних має нижчі стандарти, ніж європейське, тому країни ЄС можуть заборонити зберігання даних своїх громадян на серверах у США, повідомляє Reuters.

Договір «Безпечна гавань» піддали критиці після того, як екс-співробітник спецслужб США Едвард Сноуден оприлюднив у 2013 році дані, згідно із якими американське Агентство національної безпеки масово шпигувало не тільки за громадянами ЄС, але і за європейськими лідерами.

Тоді ж австрійський студент Макс Шремс ініціював судовий процес, подавши скаргу уповноваженому із захисту даних Ірландії, де знаходиться штаб-квартира Фейсбуку в ЄС. Претензія активіста була в тому, що закон США не надає достатнього захисту від стеження за даними, які передаються по соціальній мережі на сервери США. Його скаргу було відхилено якраз через дію договору «Безпечна гавань».

В ухвалі суду наголошується, що тепер ірландський уповноважений із захисту даних повинен повторно ухвалити рішення про те, чи потрібно припиняти передачу США даних європейських користувачів Фейсбуку через те, що вони недостатньо захищені.

Договір «Безпечна гавань» був укладений між Євросоюзом і США в 2000 році. Відповідно до нього працювали близько 4500 американських компаній.

Суд ЄС є вищою інстанцією, рішення якого не можуть бути оскаржені.