Закон і Бізнес


В інтересах суспільства


Самі представники сфери секс-послуг до господарів претензій не мають, але протестують проти обмеження владою Амстердама їхнього права на роботу.

№41 (1235) 10.10—16.10.2015
3237

Власники борделів у Нідерландах змушені спілкуватися зі своїм персоналом їхньою мовою згідно з останнім рішенням Європейського суду справедливості. Суд ухвалив, що мерія Амстердама мала рацію, відмовивши в ліцензії господареві одного з борделів на тій підставі, що він не говорив ні по-угорськи, ні по-болгарськи.


Публічні доми в Нідерландах дозволені законом, але вони повинні отримувати ліцензію на роботу від місцевої влади. Одночасно влада намагається боротися з торгівлею людьми.

Суд ЄС розглядав скаргу такого собі Й.Гармсена, якому мерія Амстердама відмовила в намірі здавати місця у «вітринах для повій» у місцевому районі червоних ліхтарів. Господар борделю наполягав, що йому могли б допомагати перекладачі. Він також стверджував, що мер Амстердама (який не згадувався в скарзі) порушив правила ЄС стосовно єдиного ринку в Євросоюзі, і наполягав, що рішення мерії було дискримінаційним і непропорційним. Проте ця аргументація була відхилена з посиланням на інтереси суспільства в цілому.

Суд вирішив, що міська влада мала повне право відмовити йому в ліцензії, оскільки він не міг говорити мовою своїх повій — по-болгарськи й по-угорськи — і, відповідно, не міг установити, чи були вони жертвами торгівлі людьми і чи не примушував їх хтось займатися торгівлею тілом. «Суд уважає, що можна вимагати від власника борделю, щоб той спілкувався з повіями тією ж мовою, що й вони», — мовиться в заяві суду. Тільки в такому випадку публічний дім, включаючи й всесвітньо відомі амстердамські «вітрини з повіями», може запобігти експлуатації жертв торгівлі людьми або іншим злочинам, переконаний Суд ЄС.

Проституція була легалізована в Нідерландах і Німеччині у 2002 році. Згідно із законами Нідерландів люди, що працюють у секс-індустрії, повинні реєструватися в місцевій торговій палаті, а також платити податки. Наскільки відомо, близько 75% секс-працівників у Амстердамі — вихідці з країн Східної Європи, Африки та Азії.

Протягом останніх кількох років влада Амстердама стала проводити суворішу політику щодо індустрії сексу в рамках боротьби з торгівлею людьми й організованою злочинністю.

Враховуючи, що в українському парламенті також час від часу виникає ідея легалізувати проституцію, законодавцям необхідно заздалегідь врахувати загальноєвропейські вимоги до регулювання цього ринку послуг. Хоча рішення Суду справедливості обов’язкові тільки для країн — членів Європейського Союзу, проте тим, хто збирається приєднатися до нього, потрібно потурбуватися про узгодження національного законодавства та єдиних норм ЄС.