Закон і Бізнес


Українських козаків узаконять


05.10.2012 11:40
14350

З метою максимальної реалізації потенціалу козацької ідеї для консолідації суспільства, підвищення ролі членів козацьких організацій та відновлення історичних традицій українського народу народні депутати запропонували відповідний законопроект.


Проект Закону про козацтво та козацькі організації в Україні № 11295 був внесений у парламент народними депутатами С.Аржевітіним, В.Богуслаєвим, Ю.Мірошниченком, Я.Сухим.

Основні положення законопроекту передбачають:

принципи та порядок створення козацьких організацій та їх об’єднань, основні засади їх діяльності;

вимоги до членства в козацьких організаціях та їх об’єднаннях;

встановлення порядку співпраці центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з козацькими організаціями та їх об’єднаннями;

запровадження козацької служби;

особливості діяльності козацьких організацій та їх об’єднань у частині створення козацьких громадських формувань для участі у охороні громадського порядку і державного кордону, сприяння органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам, Державній прикордонній службі України у запобіганні та припиненні правопорушень, захисті життя та здоров’я громадян, інтересів суспільства і держави, а також у рятуванні людей і майна під час стихійного лиха та інших надзвичайних обставин.

Проектом Закону визначено правовий статус Всеукраїнської козацької ради та відповідних рад на регіональному рівні, а також консультативно-дорадчого органу при Президентові України – Ради Отаманів.

Прийняття запропонованого закону, на думку авторів, матиме велике суспільно-політичне значення, оскільки сприятиме консолідації українського суспільства, реалізації державотворчого потенціалу українських козаків, єднанню козацьких організацій та їх об’єднань навколо ідеї зміцнення державності України, відродження козацтва в Україні, історичних традицій Українського народу.

Передбачене законопроектом виконання козацькими організаціями важливих завдань, зокрема шляхом участі у охороні громадського порядку, державного кордону України, культурної спадщини, проведення ними фізкультурно-спортивної роботи, військово-патріотичного та духовного виховання дітей та молоді сприятиме успішному розвитку відповідних сфер життя держави.