Закон і Бізнес


Особливо тяжкі злочини хочуть розслідувати по півтора року


01.10.2015 10:37
2517

Парламенту пропонують визначити, що загальний строк досудового розслідування не може перевищувати 18 місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні особливо тяжкого злочину або щодо якої здійснюється спеціальне досудове розслідування. Те ж саме стосується строку тримання під вартою.


Відповідний законопроект №3197 “Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо строків досудового розслідування)” у ВРУ зареєстрував народний депутат Антон Геращенко.

Продовження строку досудового розслідування понад 18 місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину можливе лише у виключних випадках, а саме:

- необхідність проведення експертиз, допиту свідків, проведення інших слідчих (розшукових) дій, які можуть мати суттєве значення для встановлення додаткових доказів щодо обставин та кваліфікації вчиненого кримінального правопорушення, а також обґрунтованості притягнення підозрюваної особи до кримінальної відповідальності;

- виявлення інших злочинів, до вчинення яких відповідно до встановлених фактичних даних  може бути причетна підозрювана особа та виділення матеріалів досудового розслідування щодо яких в окреме провадження негативно вплине на повноту досудового розслідування і судового розгляду кримінального провадження.

Вказане вище продовження строків досудового розслідування є можливим лише у випадку доведення слідчим, прокурором при внесенні відповідного клопотання Генеральному прокурору України наявності об’єктивних причин того, що експертизи та слідчі дії, а також розслідування нових епізодів злочинної діяльності підозрюваної особи, не могли бути проведені раніше.

Окрім того, нардеп пропонує визначити, що обвинувальний акт, поданий до суду повторно, не може бути повернутий прокурору. Таку норму А.Геращенко обумовлює необхідністю уникнути затягування процесу.

Закон і Бізнес