Закон і Бізнес


62,5% інформації на сайтах судів недоступно для громадян

Лідером рейтингу став веб-сайт Вінницького апеляційного адміністративного суду


30.09.2015 15:28
2545

Загальний показник інформаційної відкритості на досліджених веб-сайтах судів за 2015 рік становить 37,5 %, відповідно 62,5% інформації залишається недоступною для громадян.


Такі данні надав Інститут розвитку регіональної преси, який  проаналізував 47 офіційних веб-сайтів судів вищого та апеляційного рівнів.

Як повідомили "ЗіБ" у омбудсмена, моніторинг відкритості веб-сайтів судів України проводиться вперше та включає оцінювання за 111 змістовними та 48 технічними параметрами.

Змістовні параметри передбачають оцінювання на повноту, актуальність та навігаційну доступність інформації, а технічні параметри демонструють наявність або відсутність певної технічної можливості. Для дослідження було обрано всі суди апеляційної ланки та вищі суди: Конституційний Суд України, Верховний Суд України, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд України, Вищий адміністративний суд України.

Мета дослідження – визначити, наскільки веб-сайти судів відповідають вимогам Закону України «Про доступ до публічної інформації» та як зручно користуватися інформацією та електронними сервісами на сайтах судів.

Такий низький показник відкритості судів можна пояснити тим, що параметри моніторингу передбачали обов’язкову наявність інформації про витрачання бюджетних коштів, у тому числі про закупівлю товарів, робіт та послуг, систему обліку публічної інформації, порядок взаємодії з журналістами та ЗМІ. На жаль, відсутність саме цієї інформації стала причиною низьких показників інформаційної відкритості судів.

Найбільш повно на сайтах судів представлена інформація про керівництво судів, контактні дані, часи прийому, реквізити для сплати судового збору. Слід відзначити, що всі сайти судів діють на єдиному веб-порталі «Судова влада», що забезпечує наявність однакових розділів для всіх досліджених сайтів судів. Фактично на всіх сайтах можна знайти інформацію про призначення справ до розгляду, рух справ, внесення їх до Єдиного державного судового реєстру, а також інформацію про реалізацію Закону України «Про очищення влади».

Лідером рейтингу став веб-сайт Вінницького апеляційного адміністративного суду України з коефіцієнтом 58,86%, друге місце посів сайт Апеляційного суду Житомирської області (53,85%), третє – Житомирський апеляційний адміністративний суд (51,10%).

Результати моніторингу та пропозиції щодо обов’язкових розділів сайтів судів буде опубліковано на сайті ІРРП.