Закон і Бізнес


Під загальним захистом


№39 (1233) 26.09—02.10.2015
3280

Члени Єврокомісії запропонували сформувати спеціальну судову систему захисту інвестицій між Євросоюзом і США, яка необхідна через різницю між європейським і американським законодавством у сфері охорони інвесторів.


Як повідомляє «Інтерфакс», пропозиція була затверджена на засіданні виконавчої колегії ЄС. Після схвалення Європарламентом і урядами країн — членів ЄС її розглянуть під час переговорів із США. За словами представника Єврокомісії з питань торгівлі Сесилії Мальстрем, це буде новий механізм вирішення спорів між інвесторами і державами, який замінить існуючий.

Таким чином, модернізована система інвестиційних судів відповідатиме демократичним принципам і суспільному контролю, проте навряд чи застосовуватиметься часто: у більшості прецедентів для захисту інвестицій цілком достатньо національних судів. Для ЄС створення подібного механізму важливе тому, що в США відсутній закон, який забороняє дискримінацію іноземних компаній.

У Єврокомісії відзначають, що нова система інвестиційних судів буде сформована із суддів високої кваліфікації. Крім того, «судочинство буде прозорим і справи вирішуватимуться на підставі чітких правил».