Закон і Бізнес


Зустріч — у лютому

РСУ розпочав піготовку до з'їзду служителів Феміди


№39 (1078) 29.09—05.10.2012
ЮЛІЯ ГАЙДІНА
3063

Порядок денний засідання Ради суддів України 21 вересня виявився насиченим. Підсумовуючи зроблене, члени РСУ окреслили завдання на майбутнє. Зокрема, визначилися з датою проведення ХІ з’їзду суддів, створили робочу групу, яка контролюватиме внесення змін до положення про автоматизовану систему документообігу, та напередодні професійного свята закликали суддів відмовлятися від нагород і відзнак.


Чергові завдання

Згідно з ст.124 закону «Про судоустрій і статус суддів» з’їзд суддів скликається раз на два роки. Попередня зустріч відбулася 16 вересня 2010 року, тож строки проведення чергового з’їзду вже минули. Голова РСУ Ярослав Романюк пояснив затягування тим, що одне з питань, яке потрібно буде вирішити на черговому з’їзді, — призначення судді Конституційного Суду. «Одному із суддів КС наприкінці листопада виповнюється 65 років. Нам необхідно буде призначити нового суддю. Тож, щоб у кінці листопада не проводити ще один з’їзд лише з одного питання, ми вирішили не поспішати з призначенням ХІ з’їзду, а зібратися після того, як закінчаться повноваження судді КС. Вони закінчуються в листопаді, а там грудень — треба провести конференції, збори суддів для обрання делегатів з’їзду, потім новорічні та різдвяні свята… Тому пропонується скликати ХІ з’їзд 22 лютого 2013 року в залі пленумів будівлі Верховного Суду», — повідомив Я.Романюк.

Відповідальність за підготовку проектів документів з’їзду покладено на голову Державної судової адміністрації Руслана Кирилюка. До 1 грудня 2012 року мають бути відомі імена делегатів ХІ з’їзду суддів.

Зміни контролюватиме робоча група

Прийняття нового Кримінального процесуального кодексу, який набирає чинності 19 листопада 2012 року, вимагає внесення змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду. Тож із проектом змін до цього документа виступив Р.Кирилюк. Контролюватиме внесення змін спеціально створена робоча група. Заступник голови РСУ Раїса Ханова запропонувала не обмежувати членів групи: «Нехай самі визначать, які зміни до положення вносити, які відхилити. Чи, можливо, затвердити його в повній редакції. Ми надаємо їм право залучати до роботи будь-яких фахівців», — додала Р.Ханова. Очолить новостворену групу член РСУ Галина Канигіна. Участь інших осіб буде вирішуватися за їхньою згодою та попередніми домовленостями. Р.Кирилюк переконаний, що створення робочої групи дасть можливість детальніше опрацювати внесення змін до положення.

Обережно з нагородами

Члени РСУ застерегли володарів мантій від отримання ними нагород за здійснення правосуддя. Причиною того стало звернення радника Президента, керівника головного управління з питань судоустрою АП Андрія Портнова. У документі йдеться про випадок, що стався в Автономній Республіці Крим. У серпні 2010 року рішенням Президії Верховної ради АР Крим було нагороджено суддів відзнакою «Заслужений юрист АР Крим». А.Портнов звернувся до посадових осіб, у тому числі й членів РСУ, з проханням висловитися в ме­жах повноважень і прийняти відповідне рішення.

Члени РСУ, вивчивши питання, послалися на ч.7 ст.54 закону «Про судоустрій і статус суддів», якою забороняється нагородження суддів за здійснення правосуддя. «За відвагу на пожежі — будь ласка, можна нагороджувати, а якщо це пов’язано з правосуддям, — заборонено законом. Подобається це комусь, чи ні — такий на сьогодні закон. До відома, я був на засіданні Комітету з питань правосуддя, коли він рекомендував для прийняття в першому читанні у Верховній Раді проект закону, в якому пропонується виключити ч.7 ст.54. От коли виключать — тоді буде інша ситуація. А сьогодні ми повинні відреагувати і звернути увагу суддів, що це лежить у площині професійної етики, етичної поведінки. Якщо закон забороняє, судді повинні неухильно додержуватися вимог закону», — висловився Я.Романюк. «Наближається День юриста, і, скажімо, Спілка юристів України, громадські об’єднання планують нагородження. У тому числі й суддів. Як нам бути із цим?» — поцікавився член РСУ Павло Гвоздик. «Зважаючи на те, яке буде формулювання. За активну життєву позицію, просвітницьку діяльність, активну громадську позицію тощо можна нагороджувати. Але якщо це пов’язується зі здійсненням правосуддя, — зась», — відповів Я.Романюк.

Тож членами РСУ прийнято рішення застерегти суддів від прийняття до виходу у відставку або на пенсію державних нагород, а також будь-яких інших нагород, відзнак, грамот органів державної влади та місцевого самоврядування, пов’язаних зі здійсненням правосуддя, на виконання вимог ст.54 закону «Про судоустрій і статус суддів».

* * *

Одне з питань порядку денного засідання, які активно обговорювалися, — звернення судді Житомирського районного суду Житомирської області Віктора Мокрецького з повідомленням про загрозу його незалежності. Під час розгляду законником однієї з кримінальних справ у всеукраїнському виданні з’явилася публікація з думками і прогнозами про те, яке рішення буде прийняте суддею. Крім того, на адресу законника написані висловлювання, які його ображають. «Таким чином публікацією в газеті наперед формується громадська думка, що суд не є об’єктивним під час розгляду справи, ще до її завершення. Тобто підривається довіра суспільства до суду під час розгляду конкретної справи. На нашу думку, це є неприпустимим. На такі факти ми повинні реагувати. Це той випадок, коли нам варто звернути увагу засобів масової інформації загалом, — пояснив Я.Романюк. — Ми розуміємо їхні проблеми, але разом з тим не можна нехтувати іншими цінностями демократичної держави».

Отже, РСУ закликає представників ЗМІ утримуватися від дій, які могли б призвести до втручання в здійснення правосуддя, впливу на суд і неповагу до нього, а також перешкоджання ухваленню законних і обгрунтованих рішень.