Закон і Бізнес


Пройти крізь грати


№38 (1232) 19.09—25.09.2015
3472

Народні обранці намагаються здобути право відвідувати попередньо ув’язнених осіб без будь-яких обмежень. В тому числі побачити камери, в яких їх утримують.


Закон «Про статус народного депутата України» наділяє народних обранців правом безперешкодного доступу на всі підприємства, в установи та організації, розташовані на території України, незалежно від їх підпорядкування, форм власності, режиму секретності. Водночас, зазначають в парламенті, адміністрація установ попереднього ув’язнення допускає нардепів лише на територію СІЗО та до адмінбудівель, де знаходиться менеджмент цих установ, і не дозволяє відвідувати місця безпосереднього утримання осіб під вартою та проводити з ними зустрічі.

Для того щоб змінити цю ситуацію, група парламентарів подала проект «Про внесення змін до Закону України «Про попереднє ув’язнення» (щодо забезпечення прав народних депутатів України на проведення особистого прийому осіб, взятих під варту)» (№3099). Відповідно до нього адміністрація місць попереднього ув’язнення зобов’язана забезпечити нардепам «безперешкодне, без спеціального дозволу та в будь-який час відвідування місць попереднього ув’язнення для проведення особистого прийому осіб, взятих під варту».

Необхідність таких змін у Верховній Раді пояснюють нерідкими випадками порушення прав затриманих, а також значною кількістю звернень від таких осіб.