Закон і Бізнес


Понеділки взяти й відмінити


Вчені переконані, що більшість людей не можуть працювати ефективно через те, що не встигають прокинутися до початку робочого дня.

№38 (1232) 19.09—25.09.2015
ЮЛІЯ ВЕРБІ
3627

За правильне в сучасному суспільстві вважається працювати багато і із задоволенням. Але професор економіки в університеті Лідса Девід Спенсер в своїй статті пояснює, що чотириденний робочий тиждень з погляду продуктивності цілком має право на існування. Але є один момент.


Робота — вовк

Що, якби вихідні тривали не два, а три або навіть чотири дні? Будь-яка людина з легкістю уявить, чим заповнила б цей особистий час. Прихильники ідеї балансу кар’єри і особистого життя впевнені, що це реально.

Їхню думку підтверджують різні медичні дослідження. У трудоголіків значно вищі шанси захворіти на діабет другого типу, ішемічну хворобу серця та інсульт.

Працюючи з 9 до 18-ти п’ять днів на тиждень, робітники втрачають зв’язок не тільки з друзями, але і з найближчими родичами. Але найгірше те, що в них не залишається ані часу, ані енергії поміркувати про свої таланти і нові шляхи реалізації власних здібностей, що врешті-решт позначається на результатах щоденної праці.

Розбиті надії Кейнса

Д.Спенсер нагадує, що витоки трудоголізму лежать в економіці і маркетингу. Технологічний прогрес підстебнув продуктивність, але все зіпсувала філософія споживання: вона стимулює трудитися якомога більше.

Економіст радить всім, хто втомився і кого відвідують роздуми про марність замкнутого кола «заробити — витратити — заробити», ознайомитися з теорією Девіда Гребера про «безглузді професії» (у оригіналі bullshit jobs) — про роботу, що не має анінайменшої соціальної цінності.

Д.Гребер нагадує: знаменитий економіст 1930-х Джон Кейнс уважав, що в XXI ст. люди працюватимуть не більше 15 годин на тиждень завдяки технічному прогресу. Але Дж.Кейнс, по-перше, не знав, що наші сучасники збожеволіють через концепцію «споживання дорівнює успіх», а по-друге, не припускав, що з’явиться неймовірна кількість спеціальностей і професій, без яких світ цілком міг би обійтися. На думку автора теорії про bullshit jobs, «безглузді робочі місця» створюють правлячі класи, щоб не давати простим часу на роздуми про життя.

Куди надсилати резюме

І все-таки є роботодавці, готові до нестандартних кроків. З жовтня 2015 року буде введений чотириденний робочий тиждень в японській компанії Fast Retailing. Від співробітників чекають, що вони проводитимуть в офісі 10 годин замість звичних 8-ми.

Інші японські корпорації теж розмірковують над тим, як зробити співробітників більш здоровими, веселими, а значить — більш продуктивними. У торговельній компанії Itochu взагалі заборонили вечірні наднормові роботи, а співробітників закликали виконувати всі завдання до 15-ї години (при початку робочого дня о 9:00).

Це не тільки корисно, а й шкідливо

Як пише Спенсер, ідея 40-годинного тижня, звичайно, цікава, але далека від ідеалу. Люди можуть втомитися за 4 дні так, що для відпочинку не вистачить навіть трьох вихідних.

За підрахунками економіста, щоб і вовки були ситі, і вівці цілі, все ж таки треба скорочувати кількість робочих годин. Професор упевнений, що 30 годин на тиждень — оптимальна зайнятість і для виробничого процесу, і для персонального благополуччя робітника.