Закон і Бізнес


НБУ наглядатиме за банками по-новому


11.09.2015 17:26
2544

Національний банк України переходить на кластерний підхід щодо нагляду за банками на базі оцінки ризиків. До кожного з наглядових кластерів будуть визначені специфічні режими нагляду та виділені відповідні наглядові групи.


Як повідомили "ЗіБ" у НБУ, відповідне рішення було прийняте Правлінням Національного банку України в рамках Комплексної програми реформ фінансового сектору до 2020 року.

"Ми переходимо до ще більш сфокусованого нагляду. На сьогодні банки серед наглядових підрозділів поділяються відповідно до обсягу активів. Із застосуванням нового підходу Національний банк групуватиме для цілей нагляду банки за схожими бізнес-моделями, профілями ризиків та характером здійснюваних операцій чи іншими притаманними ознаками. Також поєднуватимуться в один наглядовий кластер банки різні за розміром, але у яких є спільні власники", - заявила директор Департаменту банківського нагляду Катерина  Рожкова.

Наприклад, банки I та II груп поділятимуться на такі наглядові кластери: державні банки, великі приватні банки та банки, які належать до міжнародних банківських груп.

Розподіл банків III та IV груп для цілей банківського нагляду проводитиметься за результатами оцінки бізнес-моделей, профілів ризику та характеру здійснюваних операцій, але інформація про належність банку до такого наглядового кластера залишатиметься банківською таємницею.

Зауважимо, що на початку жовтня Національний банк проводитиме нараду із банками III та IV груп для представлення нової моделі нагляду.