Закон і Бізнес


Право на безоплатну правову допомогу можуть розширити


11.09.2015 09:58
2670

Безоплатну вторинну допомоги пропонують зробити більш доступною для соціально вразливих верств населення шляхом спрощення процедури надання такої допомоги та розширення переліку категорій осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу.


Відповідний проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення доступу до безоплатної правової допомоги та підвищення якості її надання" зареєстрований в Верховній Раді від 7.09.2015 року під №3044, ініціатором якого є Прем'єр - міністр Арсеній Яценюк.

Зокрема, передбачається, що безоплатна вторинна правова допомога має включати такий вид послуг як надання правового висновку особам, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають мати також такі категорії осіб:

- особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний сукупний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення;

 - внутрішньо переміщені особи;

 - громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб;

-  особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

 Також передбачено додатковий обов'язок суб'єктів  надання правової допомоги, а саме обов'язок негайно інформувати Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги про настання обставин, що передбачають припинення надання безоплатної вторинної правової допомоги або заміну адвоката.

Законопроект  розширює  підстави заміни адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. Так, такими підставами є: втрата повної або часткової працездатності, смерть адвоката, зміна підсудності кримінального провадження, цивільної, адміністративної, господарської справи чи підслідності кримінального правопорушення, відмова адвоката від виконання договору з підстав, передбачених Законом України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", припинення дії контракту (договору), зупинення або припинення права на зайняття адвокатською діяльністю, відсутність адвоката в Єдиному реєстрі адвокатів України.

Забезпечено також право особи відмовлятись від безоплатної вторинної правової допомоги, крім випадків якщо участь захисника є обов’язковою.

Проект закону передбачає, що лише у разі необхідності Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги може укласти договір з адвокатом. В такому договорі  повинні зазначаються прізвище, ім’я по-батькові та рік народження відповідного суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу та вид (види) правових послуг.

Законопроектом також розширено низку повноважень центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, повноваження Кабінету Міністрів України, повноваження  Міністерства юстиції у сфері надання безоплатної правової допомоги та повноваження Координаційного центру з надання правової допомоги. Зокрема, до повноважень Координаційного центру віднесено:

 - розробка  проектів   закону   та інших   нормативно-правових  актів  у  сфері  надання  безоплатної правової допомоги;

 - розробка  стандартів  якості надання правової допомоги;

- формування  і ведення   Реєстр у  адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу;

- затвердження  форми доручень центрів для надання безоплатної вторинної  правової допомоги, що надаються для підтвердження повноважень адвокатів;

- забезпечення  здійснення моніторингу якості надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги;

- забезпечення  підвищення кваліфікації адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу;

-  перевірка  діяльності центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у порядку, затвердженому Міністерством юстиції України;

- та інші. 

Закон і Бізнес