Закон і Бізнес


Змінено умови перебування іноземців в Україні


10.09.2015 11:03
3508

Відтепер обчислення дозволеного строку перебування іноземців на території України прикордонники здійснюють шляхом відрахування від дня фактичного в’їзду чи виїзду 180 днів назад. Якщо ж іноземцем перевищено строки перебування, то йому відмовляють у перетині держкордону та притягують до адміністративної відповідальності.


Як повідомили "ЗіБ" в Держприкордонслужбі,   це передбачено наказом Міністерства внутрішніх справ України від 20 липня 2015 року №884 "Про затвердження порядку обчислення строку тимчасового перебування в Україні іноземців, які є громадянами держав з безвізовим порядком в'їзду", який набрав чинності 9 вересня 2015 року.

Зокрема, наприклад, якщо іноземець прибув в Україну 9 вересня цього року, то прикордонники відрахують 180 днів назад та з’ясують чи не перевищив він термін перебування за цей період – 90 діб, так само здійснюється обчислення з моменту виїзду.  

Таким чином, якщо під час здійснення прикордонного контролю прикордонники виявляють перевищення іноземцем дозволеного йому строку перебування, приймається рішення про відмову в перетинанні державного кордону України на в’їзд в Україну. Також у разі виявлення перевищення іноземцем дозволеного строку перебування на території України під час здійснення прикордонного контролю на виїзд з України посадова особа Держприкордонслужби складає документи про притягнення громадянина іноземної держави до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, передбаченого статтею 203 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Варто зазначити, що термін перебування в Україні залишається незмінним  – громадяни держав з безвізовим порядком в’їзду можуть тимчасово перебувати на території України не більше ніж 90 днів протягом 180 днів, якщо інший строк не визначено міжнародними договорами України.