Закон і Бізнес


Невиконання з наслідками


№37 (1231) 12.09—18.09.2015
3041

Члени правлячої Народної партії Іспанії запропонували парламенту прийняти закон, що надасть чинності покаранню за непокору рішенням Конституційного суду.


Як повідомляє РІА «Новости», відповідний проект був зареєстрований партією в Конгресі депутатів. Як наголошується, ця міра направлена проти влади Каталонії, що добивається відокремлення від Іспанії, незважаючи на ухвали КС.

Згідно з ініціативою НП, суд зможе вводити примусові штрафи до €30000 і «давати дозвіл на припинення діяльності влади або державних чиновників, відповідальних за невиконання законів».Таким чином, якщо закон буде прийнято, центральна влада Іспанії зможе звільнити з посади главу Каталонії Артура Маса.

НП сподівається, що документ вдасться прийняти до закінчення повноважень нинішнього парламенту (нові вибори в Іспанії пройдуть в кінці року). При цьому головна опозиційна партія країни, Іспанська соціалістична робоча партія, заявила, що не підтримає проект, назвавши його «безвідповідальним».

Мадрид неодноразово звертався до КС з приводу дій влади Каталонії, яка робить різні кроки для отримання повної незалежності від Іспанії. Зокрема, Конституційний суд приймав рішення про незаконність проведення так званого опиту про незалежність регіону, який пройшов в листопаді 2014 р. Тоді більше 80% каталонців висловилися за відокремлення від Іспанії.