Закон і Бізнес


Дороге «посилання»

Відправка мігрантів на батьківщину без зважання на їхні «особисті обставини» порушує євроконвенцію і коштує великих грошей


№37 (1231) 12.09—18.09.2015
3020

Європейський суд з прав людини ухвалив, що Італія порушила права трьох мігрантів з Тунісу, яких вислали на батьківщину. Тепер вони отримають від країни компенсацію.


Як повідомляє Право.ру, згідно з матеріалами справи у 2011 р. в розпал «арабської весни» троє мігрантів з Тунісу прибули до Європи, не маючи при собі документів. Влада Італії затримала тунісців за спроби проникнути на територію країни на човнах. Після цього їх привезли в табір для біженців на острові Лампедуза. Як передає EuroNews, після підпалу цього табору його мешканцями, громадяни Тунісу були відправлені назад на батьківщину.

Італійська сторона запевняла, що це було зроблено на основі угоди з Тунісом. Самі мігранти стверджували, що в Італії вони зіткнулися з «нелюдяним ставленням», оскільки в таборі їх тримали в «жахливих» умовах, передає Jurist.

У свою чергу ЄСПЛ визнав, що італійська влада порушила права тунісців і не взяла до уваги їхні особисті обставини. Суд також прийшов до висновку, що умови перебування мігрантів в центрі для біженців «принижували їх людську гідність», а затримання іноземців було незаконним.

Таким чином ЄСПЛ вирішив, що влада Італії, зокрема, порушила статті 5.1 (право на свободу і особисту недоторканність), 3 (заборона на нелюдяна і принизливе ставлення) і 13 (право на ефективний засіб правового захисту) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

За рішенням Страсбурзького суду італійський уряд зобов'язаний виплатити трьом громадянам Тунісу компенсації в розмірі €10000 кожному, а також по €9300 на покриття судових витрат. У влади Італії є можливість подати апеляцію.