Закон і Бізнес


Не суддівська це справа


№37 (1231) 12.09—18.09.2015
ТЕТЯНА БЕРСЕНЬЄВА, Право.ру
3055

Думський комітет з держбудівництва рекомендував парламентарям відхилити в першому читанні законопроект, що наділяє суддів правом «розробляти пропозиції по вдосконаленню законодавства з питань ведення судової влади».


Згідно проекту судді наділяються правом вносити свої пропозиції до Верховного суду, а той, якщо їх підтримає, — відправляти в нижню палату парламенту. На думку авторів документа, новели повинні були б допомогти забезпечити «єдність конституційного статусу суддів в РФ як носіїв судової гілки державної влади», а також створити «правові умови, які сприяють залученню найбільш досвідчених суддів для підготовки пропозицій з вдосконалення законодавства».

Проте члени думського комітету визнали ідею надмірною, оскільки і зараз «на практиці судді беруть безпосередню участь в розробці пропозицій з вдосконалення законодавства». Це «не тільки можливо, але і обов’язково, оскільки згідно п.1 ст.4 федерального закону «Про органи суддівського співтовариства в РФ» одним із основних завдань органів суддівського співтовариства є сприяння у вдосконаленні судової системи і судочинства». Про це мовиться у висновку комітету.

Крім того, в комітеті побоюються, що новели породять «квазісудовий законодавчий механізм». «Все ж таки завдання судів в першу чергу — це здійснення правосуддя, застосування діючих норм. Інших функцій у судів, напевно, бути все-таки не повинно, бо це суперечило б принципу розподілу влади», — заявив один із депутатів.