Закон і Бізнес


В’єтнам учиться реформам

У ВС розповіли, як зміцнюється незалежність судової системи України


До протокольної зустрічі — протокольна світлина.

№39 (1078) 29.09—05.10.2012
3966

На запрошення Голови Верховного Суду Петра Пилипчука з робочим візитом у ВС України перебувала делегація Верховного народного суду Соціалістичної Республіки В’єтнам на чолі з першим заступником голови цієї установи Данг Куанг Фіонгом.


Під час протокольної зустрічі Голова ВС України привітав в’єтнамських колег і висловив сподівання на плідну співпрацю для обох сторін. Адже, за словами П.Пилипчука, подібні зустрічі й професійні обговорення існуючих проблем дають можливість не лише почерпнути чимало нового, а й подивитися на ці проблеми збоку, співставити свої здобутки з досягненнями колег, проаналізувати прорахунки.

Д.Фіонг щиро подякував П.Пилип­чуку за запрошення й зауважив, що такий візит до України, в рамках якого є можливість обмінятися досвідом з українськими колегами, для суддів із В’єтнаму є надзвичайно корисним і своєчасним. Адже, за словами першого заступника голови ВНС СРВ, у судовій системі його країни також триває реформа, і вивчення міжнародного досвіду її здійснення, зокрема, і в Україні, уможливить уникнення небажаних помилок. Тому, зауважив Д.Фіонг, ВНС СРВ зацікавлений у тісній співпраці з ВС України.

П. Пилипчук розповів в’єт­нам­сь­ким колегам про структуру й повнова­ження судових органів України і, зокре­ма, Верховного Суду, про нові законодавчі ініціативи, що стосуються вдосконалення діяльності цих органів, а також про хід реформи, яка значною мірою спрямована на зміцнення незалежності судової системи України та підвищення статусу суддів. І хоча на цьому шляху виникає чимало проблем, зокрема фінансових і матеріальних, які суттєво гальмують успішне здійснення судової реформи, однак, переконаний П.Пилипчук, ми рухаємося вперед.

На прохання в’єтнамської делегації заступник Голови ВС України— секретар Судової палати в господарських справах Валентин Барбара розповів про структуру й повноваження господарських судів в Україні, а також про систему допуску розгляду справ у ВС.

Присутня на зустрічі надзвичайний і повноважний посол Соціалістичної Республіки В’єтнам в Україні Хо Дак Мінь Нгуєт назвала нинішній візит представників судової системи своєї країни до ВС України новим кроком на шляху розвитку взаємовигідного співробітництва. Вона висловила бажання, аби ці відносини мали довгостроковий характер і були на користь кожній стороні.