Закон і Бізнес


Перевірка профпридатності

Кваліфікаційне оцінювання покаже, чи всі володарі мантій зможуть залишитися на посадах


С.Козьяков застеріг: використання радикальних заходів при вирішенні будь-яких питань може призвести до негативних наслідків.

№35-36 (1229-1230) 01.09—11.09.2015
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
65391

Вища кваліфікаційна комісія суддів повідомила про початок первинного кваліфікаційного оцінювання. Майже 8000 володарів мантій повинні довести, що можуть вершити правосуддя в установах, в яких працюють. Першими вже цього місяця випробування пройдуть представники Верховного та трьох вищих спеціалізованих судів. Про процедуру кваліфоцінювання та наслідки її проходження законниками розповіли на брифінгу члени ВККС.


З другої спроби

Після прийняття законів «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» та «Про очищення влади» парламентарі вирішили запустити ще один механізм очищення Феміди: перевірити можливість здійснення володарями мантій правосуддя у відповідних судах. Так, у законі «Про забезпечення права на справедливий суд» передбачено: всі судді мають пройти первинне кваліфікаційне оцінювання. Його проведення забезпечує ВККС.

Майже півроку «кваліфікаційники» проводили підготовчу роботу: розробили Положення про порядок ведення суддівського досьє, отримали від Державної судової адміністрації 318 «особових справ» представників ВС та вищих спецсудів. До того ж комісія разом з вітчизняними та міжнародними фахівцями видала на-гора проект порядку та методології кваліфікаційного оцінювання судді.

Документ мала погодити Рада суддів, однак до першого варіанту проекту в членів органу суддівського самоврядування були деякі зауваження. ВККС довелося вдосконалити акт. «Перша спроба не знайшла підтримки, хоча ми на неї сподівалися. РСУ висловила певні застереження. Ми не стали драматизувати ситуацію, не шукали підстав для конфлікту, а в режимі робочих консультацій та нарад доопрацювали документ. Засадничо він не змінився», — наголосив секретар кваліфікаційної палати ВККС Станіслав Щотка.

На організаційні заходи, необхідні для проведення кваліфоцінювання, витрачено багато часу. А до кінця вересня, як це визначено в законі, ВККС потрібно перевірити на профпридатність більш як 300 служителів Феміди (з ВС, вищих спецсудів).

«Після суддів Верховного та вищих спеціалізованих судів упродовж наступних двох років первинне оцінювання мають пройти всі без винятку судді апеляційних судів. Первинне оцінювання суддів місцевих судів комісія здійснюватиме за окремим графіком, зокрема може проводити його паралельно із суддями апеляційної та касаційної інстанцій», — запевнив С.Щотка.

До речі, за даними ВККС, кваліфвипробування мають пройти: 46 суддів ВС, 90 — Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, 97 — Вищого господарського суду, 83 — Вищого адмінсуду, 2022 — апеляційних установ та 5576 — місцевих.

Сподівання на очищення

«Кваліфікаційне оцінювання — комплексний захід, який передбачає встановлення рівня знань, навичок та професійних умінь судді, грунтовне вивчення його заслуг та результатів роботи, які систематизовані та постійно моніторяться і відображаються в суддівському досьє, обов’язково враховує етичну поведінку судді, його доброчесність, спосіб життя, прагнення до підвищення свого професійного рівня», — зауважив під час брифінгу голова комісії Сергій Козьяков.

Критеріями оцінювання володарів мантій є:

професійна, особиста та соціальна компетентність;

здатність підвищувати фаховий рівень, здійснювати правосуддя у відповідній установі.

За словами С.Щотки, до питання кваліфоцінювання привернута велика увага і громадськості, і служителів Феміди. «Суспільство покладає на цю процедуру, як на одну із форм очищення суддівського корпусу, дуже великі сподівання. Судді неоднозначно сприймають кваліфоцінювання: хтось бачить у цьому якийсь механізм тиску на суд, хтось, навпаки, вважає, що це є цивілізованою формою досягнення суддями високого рівня кваліфікації», — зауважив секретар кваліфпалати ВККС.

Він розповів, що багато володарів мантій відповідально ставляться до оцінювання. За словами С.Щотки, деякі судді в період відпустки «сідають за підручники, оновлюють знання». «Оцінювання ще не розпочалося, а результат вже є: судді самостійно підвищують кваліфікацію», — підкреслив секретар кваліфпалати комісії.

Він попросив громадськість не залишатися осторонь процесу кваліфоцінювання. «Якщо є і позитивна, і негативна інформація, громадянам потрібно ділитися нею, щоб суддя був максимально об’єктивно сприйнятий в комісії, і ми всі разом змогли всебічно оцінити його», — переконаний С.Щотка.

Підтвердити здатність

Розповіли «кваліфікаційники» і про те, якими можуть бути наслідки проходження суддями оцінювання. За результатами перевірки на проф­придатність комісія може прийняти рішення про підтвердження чи непідтвердження можливості законника вирішувати спори у відповідному суді.

Якщо ж володар мантії не впорається з випробуванням, то комісія направить його на перепідготовку до Національної школи суддів. У такому разі служителя Феміди відсторонять від посади (він не розглядатиме справ). «Це буде і своєрідною фінансовою санкцією, бо впливатиме на винагороду», — запевнив член ВККС Андрій Василенко.

Після перепідготовки в НШС законник проходитиме повторне оцінювання. Якщо він і цього разу не впорається із завданнями, то ВККС ставитиме питання про його звільнення. Разом із цим, зауважив С.Щотка, якщо, наприклад, хтось повідомить про мільйонні статки судді, які в нього є за кордоном, і така інформація підтвердиться, то про перенавчання не йтиметься. «Якщо знайдемо корупційні, кримінально значимі чинники, то висновок ВККС щодо судді буде зовсім іншого змісту: про невідповідність займаній посаді й порушення присяги», —
наголосив «кваліфікаційник».

Дійсно, в проекті порядку та методології кваліфоцінювання зазначається: під час співбесіди зі служителем Феміди ВККС приділятиме увагу відповідності витрат і майна судді та членів його сім’ї, а також близьких осіб задекларованим доходам. Виходить, успішне проходження служителями Феміди люстраційної перевірки не є гарантією того, що вони залишаться на посадах. Адже, якщо «кваліфікаційники» отримають підтверджену інформацію про «фінансові гріхи» володарів мантій, останні можуть назавжди піти з професії.

Замість епілогу

Під час брифінгу С.Козьяков закликав представників влади, громадян та представників ЗМІ не спекулювати на темі кваліфоцінювання. За його словами, коли говорять, що перевірка профпридатності суддів не приведе до очікуваних результатів, ставлять таку процедуру під сумнів, пропонують звільнити відразу всіх суддів, а на посади призначити «гарних юристів», то виникає запитання: чи хотів би хтось, аби випускник медичного навчального закладу відразу проводив складні операції?

«Це не так просто: звільнили всіх і поставили нових. У ВС теж новачків відправимо? Революційні методи гарні тільки перед виборами», — наголосив С.Козьяков. Він нагадав про наслідки, до яких призвело прийняття післяреволюційного закону «Про відновлення довіри до судової влади в Україні»: 9 місяців не працювала ВККС, 13 — Вища рада юстиції.

«Ще хотів би звернутися через вас до політиків, представників влади, аби вони не говорили, що в судах вирішити питання без хабара неможливо. Ми розглядаємо це як рекомендацію громадянам нести хабарі й вирішувати справи саме в такий спосіб. А громадянам хотів би сказати: якщо не подобається, що судді беруть хабарі, — не давайте», — такими напутніми словами завершив брифінг С.Козьяков.