Закон і Бізнес


«Щеплення» від тероризму

Суд над небезпечними елементами буде швидким, а на журналістів чекає штраф за висвітлення неофіційної позиції влади


№35-36 (1229-1230) 01.09—11.09.2015
2914

Єгипетський лідер Абдель Фаттах ас-Сісі схвалив жорсткішання заходів боротьби з тероризмом в країні у відповідь на активізацію діяльності ісламістських угрупувань. Законодавчі зміни торкнулися і представників ЗМІ.


Новий єгипетський закон передбачає покарання у вигляді страти або довічного ув’язнення для тих, кого суд визнає винним у організації, керівництві або фінансуванні терористичного угрупування. Участь у терористичній діяльності карається позбавленням волі на 10 років. Суди над передбачуваними терористами і їх співучасниками проводитимуться по прискореній схемі, передає РІА «Новости».

Також законом передбачається ув’язнення на строк 7 років для тих, хто створює електронні сайти, які потім використовуються для просування поглядів, направлених на розпалювання терористичної діяльності.

Журналістам, які розповідають про напади бойовиків не з офіційної точки зору, загрожує штраф. Як наголошується в законі, сума штрафу може складати від 200 тис. до 500 тис. єгипетських фунтів-стерлінгів (що складає від $20 до 60 тис.) для кожного, хто опублікував неправдиве повідомлення або заяву про терористичні дії, або про дії боротьби з тероризмом, що суперечить заявам міністерства внутрішніх справ країни.

Правозахисники вже висловили побоювання, що нове антитерористичне законодавство може бути використане єгипетською владою для боротьби з політичними супротивниками і переслідування дисидентів. Єгипетський політикум привітав ухвалення закону, виразив переконання, що він послужить на користь боротьби викорінення тероризму в країні.

Нагадаємо, Ізраїль і Єгипет об’єднуються проти загальної загрози — «Ісламської держави». 1 липня бойовики ІД здійснили масштабну атаку на єгипетські блокпости на Синаї. Більше того, вони загрожують навіть партії ХАМАС, яка править в Палестині, збираючись встановити на цій території (як і в Ізраїлі) закони шаріату.

У лютому Єгипет піднімав питання про створення міжарабського альянсу для боротьби з ІД. Тоді ж єгипетські військові пілоти взяли участь в нанесенні ударів по позиціях «Ісламської держави».