Закон і Бізнес


250 працівників суду добиваються підвищеня зарплати через суд


18.08.2015 13:58
33027

На розгляд судів адміністративної спеціалізації подано більш як 250 позовів від працівників апарату судів щодо невиконання вимог частини першої статті 147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", яка передбачає, що розмір їх заробітної плати, побутове забезпечення і рівень соціального захисту не можуть бути меншими, ніж у відповідних категорій державних службовців органів законодавчої та виконавчої влади.


Такі позови подані у зв’язку з неприйняттям Кабміном рішень стосовно встановлення розмірів посадового окладу працівникам апарату судів загальної юрисдикції, повідомяє видання "Закон і Бізнес" з посиланням на портал "Судова влада України".

При цьому значна кількість позовів судами вже задоволена.

Зважаючи на те, що чисельність таких працівників у системі судової влади становить понад 26 тис. осіб, масове звернення їх до суду матиме вкрай негативні наслідки. Тому подальше зволікання з прийняттям постанови "Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України", яка підготовлена та перебуває на розгляді Кабінету Міністрів України, не тільки призведе до додаткових бюджетних витрат, але і негативно позначиться на виконанні завдань, покладених на органи судової влади, та порушить гарантовані статтею 55 Конституції України права громадян на судовий захист.

Внаслідок зазначеного в. о. Голови Конституційного Суду України, Голова Верховного Суду України, Голова Ради суддів України, Голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Голова Вищого адміністративного суду України, Голова Вищого господарського суду України, Голова Вищої ради юстиції, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Голова Державної судової адміністрації України звернулись до Президента України та Прем’єр-міністра України із проханням невідкладно прийняти відповідні рішення з метою забезпечення виконання вимог підпункту 2 пункту 13 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд".

Нагадаємо, відповідно до згаданої норми Закону, Кабінет Міністрів України до 29 червня 2015 р. повинен був прийняти рішення, спрямовані на забезпечення виконання вимог частини першої статті 147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо встановлення працівникам апарату судів загальної юрисдикції у визначеному законом розмірі посадових окладів та врегулювати питання оплати праці членів Вищої ради юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а саме внести  відповідні зміни до постанов Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268, від 30 червня  2005 р. № 520 та деяких інших актів Уряду.