Закон і Бізнес


Кваліфікаційне відстрочення

Подовження терміну перебування претендентів на мантії в резерві врятує судову систему від дефіциту кадрів та допоможе зекономити кошти


Більш ніж півтисячі резервістів, які подолали всі кваліфвипробування, сподіваються на підтримку пропозицій нардепів.

№33-34 (1227-1228) 15.08—31.08.2015
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
35353

Після серії публікацій у «ЗіБ», присвячених кандидатам на посаду судді вперше, які через кілька місяців можуть опинитися за бортом резерву, за розв’язання проблеми взялися народні депутати. Так, у парламенті було зареєстровано відразу 2 законопроекти, якими пропонується подовжити термін перебування претендентів на мантії в резерві. На думку народних обранців, у разі прийняття актів удасться уникнути дефіциту кадрів та зайвих витрат.


Суддів не вистачатиме

Нагадаємо: результатом прийняття у квітні 2014-го закону «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» стало тривале блокування роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради юстиції. Понад тисячу кандидатів у судді, які перебували в резерві, не могли скористатися правом одягнути мантії.

Парламентарі, прийнявши закон «Про забезпечення права на справедливий суд», частково розв’язали проблему: подовжили на 90 днів термін перебування в резерві для кандидатів, які склали кваліфікаційний іспит у 2011 р. Проте нардепи не врахували інтересів інших резервістів. Тому під загрозою виключення зі списку потенційних суддів опинились особи, які успішно склали кваліфікаційний іспит восени 2012 р. (термін «придатності» екзамену — 3 роки).

Самі претенденти зізнаються: норма закону — дискримінаційна. Адже вона дозволила відстрочити вихід з резерву лише кільком особам, а от про права решти кандидатів (їх — більш як тисяча) чомусь забули.

У свою чергу «ЗіБ» у своїх публікаціях звертав увагу представників влади на те, що в разі виключення восени цього року понад півтисячі осіб з резерву Феміда може стикнутися з проблемою дефіциту кадрів. За попередніми прогнозами експертів, у І півріччі 2016 р. у судовій системі з’явиться майже 1000 вакансій. Тоді як у резерві залишиться приблизно 500 (а то й менше) осіб. Нові претенденти будуть унесені до списку потенційних володарів мантій тільки наприкінці наступного року (за умови, якщо ВККС найближчим часом оголосить добір кандидатів у судді). Тобто не виключено, що в деяких храмах Феміди нікому буде розглядати справи (враховуючи і те, що парламентарі не надто поспішають обирати законників безстроково).

Пропозиції парламентарів

На проблеми, висвітлені в ЗМІ, в тому числі й «ЗіБ», звернули увагу народні обранці. Так, 22 липня у ВР був зареєстрований проект «Про внесення змін до закону «Про забезпечення права на справедливий суд» (щодо забезпечення наповнення резерву на заміщення вакантних посад суддів») №2429а. Автор ініціативи — член депутатської фракції ПП «Народний фронт» Геннадій Кривошея. Документом пропонується подовжити для всіх резервістів строк дії результатів кваліфіспиту на 425 днів (період часу, протягом якого не працювала ВРЮ).

3 серпня в парламенті з’явився ще один проект, покликаний подолати проблему резервістів, — «Про внесення змін до «Прикінцевих та перехідних положень» закону «Про забезпечення права на справедливий суд» щодо продовження дії результатів кваліфікаційного іспиту для призначення на посаду судді» №2429а-1. Вніс його до ВР співголова депутатської групи «Партія «Відродження» Валерій Писаренко.

Автор ініціативи пропонує дати резервістам другий шанс — залишити в резерві ще на 8 місяців (на період часу, який не працювала ВККС). «Подовження терміну дії результатів кваліфікаційного іспиту і, відповідно, терміну перебування в резерві на строк бездіяльності ВККС захистить права осіб, які опинилися під загрозою виключення з резерву найближчим часом, а також виправданими будуть витрачені кошти державного бюджету на підготовку відповідних кадрів», — ідеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Експерти вважають, що в документа №2429а-1 більше шансів на прийняття. Адже законодавець, переконані фахівці, повинен подовжити термін дії кваліфіспиту саме на той час, коли не працювала ВККС. Бо за резерв відповідає не ВРЮ, а «кваліфікаційники». Якби навіть конституційний орган працював, а ВККС — ні, то резервісти все одно не змогли б одягнути мантії. Тобто визначальну роль у цьому питанні відіграє все ж таки комісія.

Якщо нардепи погодяться надати резервістам своєрідне кваліфікаційне відстрочення, то, по-перше, витрачання грошей, які пішли на підготовку претендентів на мантії, не буде марним. А по-друге, не доведеться платити двічі за одні й ті ж процедури: вдасться зекономити бюджетні кошти, заплановані на проведення нового добору кандидатів та спеціальної підготовки в Національній школі суддів. Адже якщо резервісти, яких уже восени попросять на вихід, залишаться в списку потенційних суддів, то Феміда потребуватиме значно меншої кількості нових кадрів. А отже, менше грошей.

коментар «ЗіБ»

ВАЛЕРІЙ ПИСАРЕНКО,

народний депутат України:

— На мою думку, кандидати на посаду судді вперше, які склали всі кваліфікаційні іспити та були зараховані до резерву, повинні мати можливіть реалізувати своє право стати суддею. Через законодавчі зміни більшість претендентів фактично втратила таку можливість: Вища кваліфікаційна комісія суддів та Вища рада юстиції не працювали тривалий час, тому і не виконували свою функцію щодо забезпечення судової влади новими кадрами.

Уже восени більш ніж у 500 кандидатів закінчується термін перебування в резерві. Держава не може допустити таку величезну втрату якісно підготовлених для судової системи кадрів. Особливо зважаючи на те, що одним із пріоритетів реформування судової влади було оновлення суддівського корпусу.