Закон і Бізнес


Лавини невдоволених

У ВККС констатують збільшення кількості скарг на володарів мантій


№33-34 (1227-1228) 15.08—31.08.2015
ГРЕТА ВИСОЦЬКА
3130

Останнім часом кількість звернень до Вищої кваліфікаційної комісії суддів істотно зросла. За два літні місяці до кваліфоргану надійшло понад 2000 скарг на поведінку суддів. Якщо громадяни не збавлять обертів, то новий сезон у роботі ВККС буде доволі «спекотним».


Кількість, а не якість

Нова редакція закону «Про судо­устрій і статус суддів» суттєво збільшила кількість підстав (а відповідно, і приводів) для звернення громадян до ВККС. Наразі цей перелік налічує 14 пунктів, згідно з якими суддя може бути притягнений до дисциплінарної відповідальності. Та, очевидно, за такого широкого вибору деякі скаржники недочитують норму закону до кінця або просто не хочуть ознайомитися з його ч.2 ст.92. Адже там сказано, що скасування або зміна судового рішення не тягне за собою дисциплінарної відповідальності судді, який брав участь у його ухваленні, крім випадків, коли наявне умисне порушення норм права чи неналежне ставлення служителя Феміди до службових обов’язків. Це підтвердив і член комісії Павло Луцюк, зауваживши, що чимало звернень, які отримує комісія, не належать до її компетенції. Зокрема, на розгляді в Сергія Прилипка та П.Луцюка, котрих лише в липні зараховано до штату кваліфкомісії, перебуває 564 та 343 дисциплінарні провадження.

«Нам продовжують надсилати скарги, які в багатьох випадках є фактично апеляційними або касаційними.
ВККС — не судова інстанція», — розповів член дисциплінарної палати ВККС С.Прилипко. Така ситуація, на думку секретаря цієї палати Михайла Макарчука, склалася через те, що суспільство ще не подолало юридичну неграмотність чи, можливо, хоче через скаргу вплинути на суддів, аби пришвидшити розгляд справи чи досягти інших цілей. (див. №19—20 «ЗіБ». — Прим. ред.).

Як повідомили «ЗіБ» у ВККС, на одного члена дисциплінарної палати в день припадає близько 60 скарг. Кількість запитів на проведення спеціальних перевірок кандидатів на посаду судді збільшено, і, відповідно, збільшилися терміни їх опрацювання. Отже, не виключено, що така лавиноподібна тенденція невдовзі може навіть паралізувати роботу кваліфкомісії.

Тенденція до збільшення?

Якщо проаналізувати динаміку надходжень заяв скаржників, то можна зауважити, що цього року суспільство активніше використовує комісію як інструмент впливу на поведінку суддів. Наприклад, за офіційною інформацією, минулого року ВККС отримала 8271 заяву, в той час як станом на травень 2015-го — 3500. До того ж поділ комісії на кваліфікаційну і дисциплінарну палати, зміна процедури розгляду скарг, очевидно, дещо уповільнить прийняття рішень. Отже, навантаження на членів комісії має зрости. До речі, і зараз воно доволі суттєве: по 300 заяв на кожного члена дисциплінарного підрозділу в середньому. Треба також враховувати, що сучасним «кваліфікаційникам» доведеться розбиратися зі спадком, який вони отримали від колишнього складу органу. Адже нерозглянутими з минулого року залишаються близько 6000 скарг. Швидше за все, такого накопичення не сталося, якщо б комісії не довелося вирішувати безліч питань, не пов’язаних з дисциплінарною відповідальністю: переведення суддів із зони проведення АТО, надання рекомендацій законникам, у котрих закінчився 5-річний термін перебування на посадах тощо.

До того ж досить довго ВККС працювала в усіченому складі, тоді як з недавнього часу до роботи залучені 12 «кваліфікаційників». І можна припустити, що влиття нових членів прискорить роботу обох палат кваліфоргану і зведе нанівець усі (навіть теоретичні) прояви тяганини.