Закон і Бізнес


Студентів - плагіаторів будуть відраховувати


12.08.2015 10:44
12949

Міністерство освіти і науки планує відраховувати студентів, у кваліфікаційних роботах яких був виявлений плагіат. Те саме стосуватиметься і викладачів.


Про це повідомив Міністр освіти і науки Сергій Квіт на брифінгу «Боротьба з плагіатом і академічна чесність в Україні», інформували «ЗіБ» у МОН.

Відповідні норми будуть враховуватись при розробці нового Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів ВНЗ (діючий наказ МОН № 245 від 15.07.96). Норми щодо боротьби з плагіатом можуть бути відображені у Положеннях про організацію освітнього процесу, які затверджуються вченими радами ВНЗ.

«Плагіаторів треба або звільняти з роботи або виганяти з університету, для того щоб в подальшому такі люди мали проблеми при прийомі на іншу роботу», - наголосив Міністр освіти і науки.

Атестаційна колегія МОН за останній рік, у зв’язку з виявленням у дисертаціях текстових запозичень, позбавила наукових ступенів 3 особи, скасувала рішення спеціалізованих вчених рад щодо 6 осіб і направила на розгляд до СВР 11 робіт. Але залишається проблема надання послуг з написання дисертацій та наукових робіт через спеціалізовані сайти.

«Минулого року ми надсилали до правоохоронних органів списки сайтів, контактів, які надавали послуги з написання дисертацій та наукових робіт, але там ніхто не захотів цим питанням займатись», - наголосив заступник Міністра освіти і науки Андрій Гевко.

На думку С. Квіта, контролювати виявлення плагіату повинна науково-викладацька спільнота ВНЗ. «Академічна громада університету повинна сама виявити бажання боротися з плагіатом, прийняти відповідне положення чи відповідний кодекс і розглянути на вченій раді питання. Вона повинна проконтролювати виставлення програмного забезпечення на веб-сайт свого вишу»,- підсумував Міністр.