Закон і Бізнес


МАФи введуть у схему


№33-34 (1227-1228) 15.08—31.08.2015
3610

Встановлення МАФів для ведення підприємницької діяльності здійснюватиметься виключно на підставі договору сервітутного користування земельною ділянкою, відповідно до паспорту та перспективної схеми їх розміщення.


Відповідно до проекту «Про розміщення малих архітектурних форм (МАФів) для здійснення підприємницької діяльності» (№2478а) МАФом уважатиметься тимчасова, як правило, одноповерхова споруда площею не менш як 30 м2 без фундаменту та стаціонарного підключення до інженерних мереж.

Автори проекту — група нардепів із фракції ПП «Блок Петра Порошенка» — пропонують передбачити низку вимог до МАФів, зокрема:

розроблення та затвердження рішенням органу місцевого самоврядування відповідного населенного пункту перспективної схеми розміщення МАФів;

заборону на знищення або пошкодження зелених насаджень, трав’яної рослинності, руйнування елементів благоустрою при розміщенні МАФів.

Лише після затвердження та оприлюднення перспективної схеми юридичні та фізичні особи зможуть звертатися із відповідними заявами про надання їм у сервітутне (обмежене) користування земельних ділянок для встановлення МАФів. Причому термін дії такого договору також установлюється органами місцевого самоврядування і не може бути меншим, ніж 1 рік, та більшим, ніж 5 років.

За користування ділянкою доведеться сплачувати до 5% від нормативної грошової оцінки земель населеного пункту на рік.

Прикметно, що проект не передбачає жодної легалізації МАФів, які вже встановлені та використовуються для підприємницької діяльності, або автоматичного укладання з їх власниками договорів сервітутного користування ділянкою. Тому, на думку експертів, після ухвалення закону слід очікувати нового витка боротьби за найпривабливіші ділянки, особливо в обласних центрах та столиці, а також перерозподілу великих грошових потоків, що надходять від власників малих архітектурних форм.