Закон і Бізнес


Розслідування коштувало посади

Посягання на свободу преси і критика на адресу представників влади небезпечні для кар’єри


№33-34 (1227-1228) 15.08—31.08.2015
3136

Міністр юстиції Німеччини Гайко Маас відправив у відставку генерального прокурора країни Гаралда Ранге. Причиною рішення стала «повна втрата довіри». За словами Г.Мааса, довіра до генпрокурора була підірвана в результаті того, що за його наказом було відкрито кримінальну справу стосовно журналістів.


Запідозрили в держзраді

Як повідомляє Deutsche Welle, недавно Г.Ранге розпорядився почати розслідування щодо журналістів сайту netzpolitik.org у зв’язку з підозрами в державній зраді й розголошенні державної таємниці. Раніше на цьому сайті були опубліковані секретні матеріали, що свідчать про плани Федеральної служби з охорони конституції (BFV, німецька контррозвідка) розширити стеження в Інтернеті. Зокрема, мова йшла про збільшення фінансування подібних програм, а також про створення спеціального відділу, який займався би моніторингом соціальних мереж.

«BFV витратило кілька мільйонів євро на організацію нової служби для розширення моніторингу в Інтернеті. 75 шпигунів існують для того, щоб стежити за чатами і соціальною мережею Фейсбук, зокрема, вивчаючи приховану інформацію», — ішлося в публікації журналістів.

Г.Ранге заявив, що витік цієї інформації та її публікацію він розцінює як державну зраду і оприлюднення державної таємниці, у зв’язку із чим було почато розслідування стосовно діяльності журналістів. Голова BFV Ганс-Георг Маасен відзначив, що вважає звинувачення на адресу співробітників netzpolitik.org обгрунтованими, і наполягав на розслідуванні справи про держзраду.

Це викликало хвилю обурення в країні, багато громадян називали порушення кримінальної справи боротьбою зі свободою слова в Німеччині. Чимало німецьких політиків вимагали припинити переслідування блогерів. Вони вважали, що влада хотіла залякати журналістів і перешкодити їх роботі з джерелами в силових відомствах. Особливого відтінку ситуації додавав той факт, що в поле зору юстиції співробітники netzpolitik.org потрапили на тлі масштабної діяльності американського Агентства національної безпеки, яке прослуховувало канцлера ФРН Ангелу Меркель і мільйони німців.

«Як взагалі спала на думку ідея почати розслідування щодо двох журналістів, коли нічого не робиться проти стеження за мільйонами німців?» — цікавився голова Лівої партії Бернд Ріксингер. «Якщо генпрокурор не бере до уваги прописану в конституції свободу преси і завдання журналістів, то він не підходить для ції посади», — заявляв заступник голови Вільної демократичної партії Німеччини Вольфганг Кубіккі.

Довіри немає

Як відзначає «Шпігель», міністерство юстиції висловилося проти проведення перевірки журналістів. У відповідь на це Г.Ранге засудив відомство. Зокрема, його очільника Г.Мааса генпрокурор звинуватив у впливі на розслідування й підриві незалежності судової влади.

«Свобода преси і думок — дуже добре. Цю свободу, звичайно, не можна обмежувати і в Інтернеті. Що не позбавляє журналістів необхідності виконувати закони. А стежити за дотриманням законів — завдання юстиції. Проте це завдання неможливо виконати, якщо на органи юстиції чиниться тиск», — заявив Г.Ранге.

За словами міністра юстиції, вислови й поведінка голови наглядового відомства є «абсолютно неприйнятними» і створюють у громадськості хибне враження. «Я повідомив генпрокурору Г.Ранге про те, що довіра до нього втрачена», — відзначив Г.Маас.

Незабаром розслідування було припинене, а Г.Ранге заявив, що йому необхідно заручитися думкою незалежних експертів стосовно того, чи можна вважати скандальну публікацію на сайті розголошенням держтаємниці. За словами Г.Ранге, розпорядження не давати справі хід генпрокуратура нібито отримала безпосередньо з Берліна. У свою чергу представники німецького уряду вже повідомили про те, що ніяких кримінальних наслідків для журналістів не буде, а також запевнили німців, що «свобода слова залишається пріоритетом для німецької влади».

Он-лайн-платформа netzpolitik.org була створена в 2002 р. Журналісти і блогери сайту, як повідомляє Deutsche Welle, займаються розслідуваннями і називають себе «правозахисниками мережі». Основні теми розміщуваних на netzpolitik матеріалів — діяльність спецслужб, контроль за інформацією в Інтернеті й захист особистих даних. У 2005 р. вона удостоїлася премії міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів». Цей блог є одним із самих читаних у німецькомовному сегменті Інтернету.

Востаннє журналістів звинувачували в розголошенні держтаємниці у ФРН у 1962 р. Тоді фігурантами стали працівники журналу «Шпігель», які опублікували незручну для тодішнього міністра оборони ФРН Франца-Йозефа Штрауса статтю. У результаті все закінчилося урядовою кризою й відставкою міністра. Нікого зі співробітників «Шпігеля» винним не визнали.