Закон і Бізнес


Як працюватимуть волонтери під час надзвичайних ситуацій?


11.08.2015 10:54
3347

Кабінет Міністрів визначив порядок надання волонтерської допомоги за напрямами ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру та проведення заходів національного та міжнародного значення, пов’язаних з організацією масових спортивних, культурних заходів.


Зокрема, це передбачено постановою КМУ від 5 серпня 2015 р. №556 «Про затвердження Порядку надання волонтерської допомоги за окремими напрямами волонтерської діяльності».

Залучення волонтерів у даних випадках організаціями та установами передбачає такі етапи:

- визначення обсягу потреби у волонтерах;

- установлення залежно від напряму діяльності критеріїв відбору волонтерів за погодженням з організаторами заходів, органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування, відповідальним за їх проведення;

- оголошення конкурсу з метою залучення волонтерів.

- проведення співбесіди з особами, які виявили намір бути волонтерами;

- укладення договорів з особами, які пройшли конкурс, проведення їх навчання (інструктажу).

Не можуть залучатися до надання волонтерської допомоги за напрямом ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру діти віком від 14 до 18 років.

Зауважимо, організації укладають договір про провадження волонтерської діяльності відповідно до Закону України “Про волонтерську діяльність”.

Організації, які залучають до своєї діяльності волонтерів, можуть забезпечувати їх екіпіровкою залежно від специфіки заходу за погодженням з організаторами заходів.

Волонтер, який залучається до надання волонтерської допомоги, повинен пройти навчання (інструктаж), та у разі потреби подальшу підготовку (перепідготовку) залежно від напряму та специфіки волонтерської діяльності.

Місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування для залучення волонтерів до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру завчасно формують списки волонтерів, які пройшли відповідну підготовку. У списках зазначається старший групи, який координує їх діяльність.

Волонтери залучаються до діяльності за межами небезпечної зони надзвичайної ситуації для забезпечення дій аварійно-рятувальних та медичних формувань.

Закон і Бізнес