Закон і Бізнес


Платний дощ


№39 (1078) 29.09—05.10.2012
4070

Дощова вода в литовському місті Клайпеда тепер не повинна потрапляти в загальний міський стік. Карати за порушення будуть городян. І законодавці цілком серйозно вводять штрафи за дощ.


Кубометр дощової води оцінили в 3 лити (це майже €1). Розщедритися доведеться власникові кожного приватного будинку, якщо опади потрапили спочатку на його територію, а потім не в окремий, а в загальний стік — туди ж, куди й вода з-під крана.

«Норма є норма! І за законами Литви дощова вода й побутові стоки повинні оброблятися окремо. Для цього є окрема система», — пояснює Леонас Макунас, генеральний директор підприємства «Клайпедос Вандуо».

Закон є, але до цих пір вода лилася з неба безкоштовно. І думка про те, що йти в землю вона повин­на за гроші, жителям Клайпеди не до душі.

Уява малює прибалтам чани з нелегальною водою, яку доведеться кудись зливати, працівникам місцевого водоканалу — схеми. Обіцяють перевірити й оштрафувати всіх, хто під’єднався до міської каналізації незаконно. Просто так дощова вода литися більше не буде.

У портовій Клайпеді сонце — рідкість. Місто розташоване на березі Балтійського моря, тут ллє майже щодня. Але як точно підрахувати дивіденди від опадів, скільки повинно накапати до бюджету, до кінця так ніхто й не зрозумів.

В клайпедських органах самоврядування вважають, що проблема дійсно існує: через постійні зливи очисні споруди не справляються, екологи б’ють на сполох. Але пропоновані заходи смішні навіть самим депутатам.

«Ніхто й уявити не міг, що такі податки можуть уводитися! Є ще можливість і на чисте повітря запровадити, і на вітер, як ви бачите сьогодні в нас досить багато вітру», — припускає В’ячеслав Тітов, депутат думи Клайпеди.

У місті за рік випадає близько 800 мм опадів.