Закон і Бізнес


Заплатіть за огляд!


№32 (1226) 08.08—14.08.2015
3160

Співробітники роздрібних магазинів Apple в Каліфорнії подали позов на компанію за проведення огляду їхніх сумок, через що вони змушені затримуватися на роботі на 10—15 хвилин. За словами позивачів, після закінчення робочого дня або під час обідньої перерви їх піддають «принизливому огляду».


Компанія дійсно перевіряє сумки своїх працівників з метою запобігання крадіжкам. Проте позивачі не згодні з тим, щоб огляд проводився в їх особистий, а значить, неоплачуваний час, і мають намір в судовому порядку примусити компанію виплатити компенсацію.

Позов був поданий у 2013-му, але минулого року був відхилений. Проте в середині липня цього року федеральний окружний суддя Вільям Елсап затвердив статус позову як колективного. Позивачами є 12000 колишніх і теперішніх співробітників брендової мережі магазинів.

За словами заявників Аманди Фрікен і Діна Пелле, сумки працівників перевіряються кожного разу, коли вони залишають магазин. У 2012 році деякі з них навіть відправили Тіму Куку електронного листа, в якому зазначалося, що від менеджерів «вимагається ставитися до цінних співробітників, як до злочинців», а самі огляди часто проводяться «на очах у зацікавлених покупців».

За два роки з моменту подання позову Apple неодноразово заявляла, що він не повинен отримати статус колективного, оскільки далеко не всі менеджери проводять огляди, а сама процедура займає так мало часу, що не вимагає компенсації. Тепер, коли позов отримав статус колективного, справа буде направлена на розгляд суду.