Закон і Бізнес


Феміда в Інтернеті


№38 (1077) 22.09—28.09.2012
23835

15 жовтня в Україні стартує запроваджений Державною судовою адміністрацією пілотний проект, мета якого — налагодження електронного обміну документами між суб’єктами господарювання та судами для підвищення ефективності правосуддя, зменшення ризиків і витрат сторін судового процесу.


Пілотний проект розроблено на виконання рішення Ради суддів від 29.02.2008 №38 щодо створення Єдиної судової інформаційної системи. Для його реалізації підготовлено й затверджено тимчасовий регламент обміну електронними документами між судом та учасниками процесу.

Регламент визначає порядок подання учасниками процесу до суду документів в електронному вигляді, а також надсилання таким учасникам процесуальних документів в електрон­ному вигляді паралельно з документами в паперовому вигляді відповідно до законодавства.

Реалізація пілотного проекту розпочнеться з 15 жовтня 2012 р. у Святошинському районному суді м.Києва та Апеляційному суді Дніпропетровської області і з 26 листопада 2012 р. у Господарському суді Вінницької області, Севастопольському апеляційному господарському суді, Харківському окружному адміністративному суді, Харківському адміністративному апеляційному суді.

У реалізації проекту активну участь візьме й державна виконавча служба. Враховуючи, що виконавче провадження є завершальною стадією судового провадження, участь ДВС у цьому проекті сприятиме полегшенню та прискоренню процесу документо­обігу між суб’єктами господарювання, судами та державними виконавцями. Це істотно підвищить оперативність судів, зменшить ризики втрати документів, мінімізує можливість пропущення строків, відведених на вчинення процесуальних дій та судових засідань. А також сприятиме суттєвій економії мільйонів гривень державних коштів та коштів сторін судового процесу, які сьогодні витрачаються на папір та поштове пересилання документів.

Зазначимо, що ініціатором проекту є Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз».