Закон і Бізнес


Розгляд усліпу


№31 (1225) 01.08—07.08.2015
15945

Відсутність можливості перевірити доводи апеляції через незабезпечення належного фіксування технічними засобами судового процесу стало підставою для скасування вироку суду та призначення нового розгляду в суді першої інстанції.


Ухвалою колегії суддів Апеляційного суду Полтавської області скасовано вирок Лубенського міськрайонного суду стосовно Особи 1, засудженого за ч.2 ст.185, ст.71 Кримінального кодексу на 4 роки позбавлення волі.

Задовольняючи апеляційну скаргу обвинуваченого, який указував на відхилення його клопотання про допит свідків, колегія суддів скасувала вирок та призначила новий розгляд у суді першої інстанції з таких підстав.

За змістом ч.5 ст.27 Кримінального процесуального кодексу, під час судового розгляду забезпечується повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу. Ці вимоги закону місцевим судом належним чином не виконані.

Так, звукозапис судових засідань на технічних носіях інформації відсутній, що дає підстави стверджувати, що фіксування судових засідань в ці дні не забезпечене.

Ця обставина позбавила можливості апеляційну інстанцію перевірити доводи апеляційної скарги обвинуваченого шляхом відтворення інформації, у зв’язку із чим (з підстав істотного порушення вимог кримінального процесуального закону) колегія суддів апеляційного суду вирок скасувала та призначила новий розгляд в іншому складі суддів.