Закон і Бізнес


Все найкраще — дітям

В Одесі встановили причини скасування рішень про стягнення коштів на утримання неповнолітніх


№30 (1224) 25.07—31.07.2015
Сергій ЧВАНКІН, голова Київського районного суду м.Одеси
5692

Однією з типових помилок при ухваленні рішень у справах про стягнення аліментів на повнолітніх дітей, які продовжують навчання, є стягнення на користь того з батьків, з ким проживає дитина.


Суб’єктивне розуміння

У Київському районному суді м.Одеси узагальнили практику розгляду справ про стягнення аліментів на утримання дитини.

За І півріччя 2015 року до суду надійшло 117 позовних заяв, предметом яких є стягнення аліментів на утримання малолітніх (неповнолітніх) дітей, а також повнолітніх, які продовжують навчання.

За аналогічний період 2014-го кількість таких позовів становила 146.

Протягом минулого року розглянуто 292 справи цієї категорії, з них 217 позовів задоволено, в задоволенні 13 позовних заяв відмовлено, у 5 справах провадження закрито, 32 позови залишено без розгляду, 25 позовних матеріалів повернуто.

За наслідками розгляду в суді першої інстанції в апеляційному порядку з 217 рішень оскаржено лише 9, з яких 5 залишено без змін, 2 скасовано, 2 змінено.

Аналіз цієї категорії справ свідчить про те, що рішення суду першої інстанції про стягнення аліментів рідко оскаржуються в апеляційному порядку. Оскаржені рішення становлять 4% загальної кількості ухвалених судом. Ще рідше їх скасовують вищі суди. При цьому також є випадки зміни судових рішень у частині розміру аліментів, які стягуються на дитину, що, на наш погляд, пов’язано із суб’єктивною оцінкою різними суддями можливості щомісячної виплати особою тієї чи іншої суми.

Частка на виховання

Обов’язок батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття закріплено у ст.180 Сімейного кодексу. Відповідно до цієї норми розмір аліментів на утримання дітей визначається залежно від доходів відповідача або в твердій грошовій сумі.

За статистичними даними, найчастіше суди ухвалюють рішення про стягнення аліментів у вигляді частки від доходів. Такі рішення приймаються у випадках, коли платник аліментів має стабільний і регулярний дохід, щомісячно одержує заробітну плату. При визначенні розміру частки від доходу судді керуються такими принципами: на одну дитину стягується 1/4 частина доходу, на двох — 1/3 частина (тобто по 1/6 на кожну дитину), на трьох і більше — половина від усіх доходів відповідача. На розмір частки також упливає сімейне і матеріальне становище відповідача, стан його здоров’я, інші обставини, що мають істотне значення.

У всіх інших випадках розміри аліментів обчислюються, виходячи з обставин кожної конкретної справи, але також можуть бути визначені в частці від доходу або твердій грошовій сумі.

Частина 1 ст.184 СК передбачає можливість обчислення розміру аліментів на утримання дитини у твердій грошовій сумі, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину від якого одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення.

З оскарженням і без

Київський районний суд м.Одеси ухвалює рішення про стягнення аліментів на утримання дитини у твердій грошовій сумі у випадках, якщо відповідач є фізичною особою — суб’єктом підприємницької діяльності, моряком, самозайнятою особою або взагалі на момент розгляду справи не працює, тобто має мінливий та нерегулярний дохід. Конкретна щомісячна сума аліментів визначалася судом залежно від обставин справи та наявних доказів щодо доходів відповідача.

Наприклад, отримавши інформацію від крюїнгової агенції з трудоустрою моряків про базову ставку заробітної плати відповідача у сумі $5000 на місяць, суд стягнув аліменти на одну дитину в розмірі 15000 грн. щомісячно, із чим відповідач погодився та рішення не оскаржу-вав.

В інших випадках, коли витребувана інформація не дає можливості встановити розмір доходів відповідача, зокрема, якщо відповідач не працює або як суб’єкт підприємницької діяльності подає до державної фіскальної служби декларації, з котрих убачається відсутність доходів, суд, ураховуючи, що обов’язок з утримання дитини в батьків є рівним, як правило, стягує аліменти в твердій грошовій сумі в розмірі, котрий становить половину прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Статтею 7 закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік» установлено прожитковий мінімум:

дітей віком до 6 років: з 1 січня — 1032 грн., з 1 грудня — 1167 грн.;

дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня — 1286 грн., з 1 грудня — 1455 грн.

Таким чином, розмір аліментів, що стягуються у твердій грошовій сумі, становить від 516 до 643 грн. залежно від віку дитини.

На чию користь?

Аналіз причин скасування рішень суду першої інстанції показує, що однією з помилок при ухваленні рішень у справах про стягнення аліментів на повнолітніх дітей, які навчаються, є призначення аліментів на користь одного з батьків, а не самої дитини.

Частина 3 ст.199 СК надає право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів самій дочці, сину, які продовжують навчатися, а також тому з батьків, з ким вони проживають.

Так, було задоволено позов громадянки та постановлено стягувати з відповідача на її користь аліменти на утримання повнолітньої доньки у розмірі частки з усіх видів заробітку (доходу) щомісячно до закінчення навчання чи до досягнення нею 23 років — залежно від того, що настане раніше.

Апеляційний суд Одеської області, скасовуючи рішення місцевого суду та відмовляючи в задоволенні позову, зазначив, що такий позов мала подавати позивачка (матір) в інтересах своєї повнолітньої доньки, яка мала б бути позивачем у справі. З урахуванням того, що остання є дієздатною, аліменти повинні стягуватися саме на її користь, а не на користь інших осіб, у тому числі й тоді, коли такі особи наділені правом на звернення до суду з позовом в інтересах інших осіб.

Вказані питання обговорювалися на зборах суддів колегії з розгляду цивільних справ Київського районного суду м.Одеси з метою досягнення єдиної правозастосовної практики, а також уникнення в майбутньому помилкового застосування норм матеріального та процесуального права.