Закон і Бізнес


Проміжні підсумки


№30 (1224) 25.07—31.07.2015
3434

Результати аналізу статистики за І півріччя 2015 року свідчать про підвищення ефективності здійснення правосуддя в господарських судах. Про це йде мова в постанові пленуму ВГСУ від 9 липня 2015 року №1, текст якої друкує "Закон і Бізнес".


Пленум Вищого господарського суду України

Постанова

9 липня 2015 року                             м.Київ                                                                                    №1

Про підсумки роботи господарських судів України у І півріччі 2015 року

Заслухавши та обговоривши доповідь голови Вищого господарського суду України Львова Б.Ю. про підсумки роботи господарських судів у першому півріччі 2015 року, пленум Вищого господарського суду України відзначає, що впродовж зазначеного періоду господарські суди здійснювали діяльність, спрямовану на забезпечення захисту гарантованих Конституцією, міжнародними договорами та законами України прав і свобод людини та громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб, інтересів суспільства і держави, відповідно до завдань, визначених Законом України «Про судоустрій і статус суддів».

Намічені постановою пленуму Вищого господарського суду України від 5.03.2015 №1 «Про підсумки роботи господарських судів України в 2014 році та завдання на 2015 рік» завдання виконувалися в повному обсязі.

З належною віддачею працювали місцеві господарські суди, 81,7% рішень яких відповідають вимогам чинного законодавства і набирають законної сили після закінчення перебігу терміну для їх оскарження. У І півріччі 2015 року господарськими судами розглянуто 107,8 тис. звернень суб’єктів господарювання, що на 2% більше, ніж у І півріччі 2014 року.

Найкращих показників якості розгляду справ досягнуто господарськими судами Кіровоградської, Чернівецької, Чернігівської та Волинської областей. Кількість змінених та скасованих судових актів у перших двох судах становить 1,7% від постановлених ними та у двох останніх — 1,9% за середнього такого показника по Україні 3%.

До апеляційних господарських судів надійшло 28,2 тис. звернень, що на 18% більше порівняно з І півріччям 2014 року, коли було отримано 24 тис. звернень. Також на 11,5% збільшився показник кількості апеляційних скарг, що надійшли на розгляд: до 17,4 тис. із 15,6 тис. у І півріччі 2014 року. За результатами їх розгляду змінено або скасовано 3,1 тис. судових рішень місцевих господарських судів, що на 1,8% більше ніж у І півріччі 2014 року, коли було змінено та скасовано 3 тис. судових рішень.

У І півріччі 2015 року на розгляд до Вищого господарського суду України надійшло 8,2 тис. скарг. При цьому зменшилась частка оскаржених судових рішень апеляційної інстанції у касаційному порядку до 45,1% із 51,2% у І півріччі 2014 року. За результатами їх розгляду змінено та скасовано 1,7 тис. судових рішень апеляційної інстанції, кількість яких становить 31,3% від загального обсягу переглянутих касаційною інстанцією (30,8% — у
І півріччі 2014 року).

Найкращих показників якості розгляду справ досягнуто Дніпропетровським апеляційним господарським судом, де кількість змінених та скасованих судових актів становить 6,2%.

За статистичними даними у І півріччі звітного періоду абсолютний показник кількості скасованих чи змінених судових рішень місцевих та апеляційних господарських судів порівняно з аналогічним періодом 2014 року збільшився, у зв’язку з чим є необхідним здійснення аналізу відповідних показників та вжиття належних заходів щодо підвищення якості судочинства.

За наслідками розгляду 106 справ (у І півріччі 2014 року — 32) Верховним Судом України задоволено повністю або частково 47 заяв про перегляд судових рішень господарських судів.

Господарськими судами постійно здійснювався всебічний контроль за дотриманням процесуальних строків під час розгляду справ.

Результати аналізу судової статистики за І півріччя 2015 року свідчать про підвищення ефективності здійснення правосуддя в господарських судах України. Обсяг розгляду справ та заяв місцевими господарськими судами становить 95,8%; апеляційними господарськими судами — 97,8%; Вищим господарським судом України — 96,5%, що відповідає стандарту (95—105%), рекомендованому Європейською комісією з питань ефективності правосуддя.

Водночас збільшився розмір судового збору, сплаченого до спеціального фонду Державного бюджету України за розгляд справ господарськими судами, на 35,5%: до 319 млн грн. у І півріччі 2015 року із 235,4 млн грн. у І півріччі 2014 року.

Господарськими судами України впродовж звітного періоду основні зусилля спрямовувалися на забезпечення єдності судової практики; здійснювалося узагальнення проблемних питань організації роботи господарських судів, за результатами якого велася відповідна робота щодо їх вирішення; проводилися заходи, скеровані на відновлення довіри до судової влади, забезпечення реалізації норм законів України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», «Про забезпечення права на справедливий суд», «Про очищення влади», «Про запобігання корупції».

Вищим господарським судом України та апеляційними господарськими судами надавалася методична допомога з метою однакового застосування норм законодавства в судовій практиці на основі її узагальнення та аналізу судової статистики.

Протягом першого півріччя 2015 року Вищим господарським судом України опрацьовано близько
180 проектів законів України, зареєстрованих у Верховній Раді України, що стосуються здійснення господарського судочинства, судоустрою, статусу суддів, захисту прав та законних інтересів суб’єктів господарювання, інших питань діяльності господарських судів України. За результатами проведеної роботи підготовлено висновки з відповідними зауваженнями і пропозиціями щодо 11 законопроектів, у тому числі Пропозиції щодо вдосконалення конституційного регулювання питань здійснення правосуддя та функціонування судової влади.

З метою забезпечення однакового застосування норм права, надання роз’яснень рекомендаційного характеру з питань застосування господарськими судами законодавства у вирішенні підвідомчих їм справ Вищим господарським судом України за участю науковців розроблено Положення про порядок підготовки, прийняття та оприлюднення постанов пленуму Вищого господарського суду України з питань застосування господарськими судами законодавства при вирішенні справ.

Господарські суди постійно працюють над формуванням позитивного іміджу судової системи в суспільстві, здійснюючи заходи щодо підвищення прозорості та відкритості своєї діяльності.

З огляду на викладене пленум Вищого господарського суду Украї-ни

ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Доповідь Голови Вищого господарського суду України Львова Б.Ю. про підсумки роботи господарських судів України в першому півріччі 2015 року взяти до відома.

2. Господарським судам продовжувати здійснювати заходи, визначені постановою пленуму Вищого господарського суду України від 5.03.2015 №1 «Про підсумки роботи господарських судів України в 2014 році та завдання на 2015 рік».

3. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на секретаря пленуму Вищого господарського суду України Рогач Л.І.

Голова Вищого господарського суду України Б.ЛЬВОВ

Секретар пленуму Вищого господарського суду України Л.РОГАЧ