Закон і Бізнес


Тет-а-тет з адвокатом

Влада заборонить прослуховування розмов юристів з їхніми клієнтами


№30 (1224) 25.07—31.07.2015
МАРІЯ ЗУЄВА, РАПСИ
4049

У Нідерландах суд вирішив, що втручання спецслужб в переговори адвокатів з їхніми клієнтами, незаконне. Тому владі доведеться застосувати табу на прослуховування таких бесід.


Як повідомила газета Law Gazette, окружний суд в Гаазі виніс ухвалу: прослуховування знаходиться поза законом за відсутності відповідного нагляду незалежного органу влади для запобігання і відміни подібного втручання.

Дана ухвала була пов’язана з обнародуванням інформації у Великій Британії щодо стеження за переговорами юристів з міжнародної правозахисної організації Reprieve та їхніми клієнтами з Лівії.

Суд дав владі Нідерландів 6 місяців на введення такої системи нагляду. На думку судді, навіть можливість порушення привілею комунікацій юристів з клієнтами завдає збитку праву на ефективний захист і отримання адвокатської допомоги.

За словами представника юрфірми з Амстердама Prakken d’Oliveira, що подала подібний позов, владі не оскаржила вищезгадане рішення, і Нідерланди повинні будуть внести зміни до законодавства. Він вказав, що ухвала суду стосується виключно переговорів адвокатів з клієнтами.

Представник юрфірми також заявив, що Prakken d’Oliveira подала позов проти влади Нідерландів, дізнавшись про те, що переговори між адвокатами і їхніми клієнтами прослуховувалися побічним чином. До скарги юрфірми у свою чергу приєдналася Рада колегій адвокатів і юридичних співтовариств Європи.