Закон і Бізнес


З Інтернету - за грати


№29 (1223) 18.07—24.07.2015
3169

Посилити відповідальність за кіберзлочини сподіваються народні обранці. Якщо парламент підтримає зміни - такі дії каратимуться позбавленням волі до 10 років.


Наразі найбільш суворе покарання за несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку — до 6 років позбавлення волі. Така санкція застосовуватиметься, якщо злочин було скоєно групою осіб, або він призвів до витоку, втрати чи підробки інформації, або цими діями було заподіяно значну шкоду.

Народний депутат Іван Мирний підготував законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за кібертероризм та кіберзлочини) (№2328а), яким пропонується доповнити ст.361 КК частиною 3. Відповідно до неї втручання в роботу комп’ютерів об’єктів підвищеної небезпеки, якщо це призвело до заподіяння тяжкої шкоди здоров’ю чи смерті людини або значного збитку, каратиметься позбавленням волі на строк до 10 років. Щоправда, нижню планку перебування за гратами нардеп не визначає.

«Інформаційно-телекомунікаційні технології можуть бути використані як засіб зброї, які створюються з метою виведення з ладу критично важливих систем та об’єктів життєзабезпечення», — пояснив необхідність запровадження змін І.Мирний. Водночас нардеп указував, що рівень захищеності критично важливих об’єктів інформаційної інфраструктури України наразі залишає бажати кращого. Однак самим лише посиленням санкцій ситуацію навряд чи вдасться виправити.