Закон і Бізнес


Від публічного до приватного


№29 (1223) 18.07—24.07.2015
3318

Нардепи розробили механізм, який зобов’яже мажоритаріїв, котрі зібрали 95% акцій, викуповувати долю міноритаріїв. Так само і власники дрібних пакетів акцій будуть зобов’язані продати свою долю.


Запровадити правила обов’язкової концентрації всіх активів у одних руках пропонує проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах» (2302а).

Документ передбачає: якщо одна особа чи кілька пов’язаних осіб сконцентрують у своїх руках 95% акцій товариства, вони будуть зобов’язані зробити іншим акціонерам пропозицію стосовно викупу їхніх часток. При цьому міноритарії не зможуть відмовитися. Разом з тим власники дрібних пакетів акцій також зможуть вимагати викупити їхні активи, якщо мажоритарій цього не бажатиме. Після того як одна особа отримає 100%, підприємство перетвориться з публічного на приватне.

Експерти пояснюють: такі зміни необхідні для того, щоб захистити права як міноритаріїв, так і мажоритаріїв. Адже після того, як в одних руках зосередиться більш як 90% акцій, дрібні акціонери, як правило, втрачають можливість впливати на долю підприємства. Водночас є випадки, коли навіть невелика частка акцій використовується з метою зупинити роботу підприємства.