Закон і Бізнес


Біженцям відмовити


№29 (1223) 18.07—24.07.2015
3249

Парламент Угорщини прийняв закон, що робить більш жорсткими правила надання притулку. Згідно нового акта, зменшуються строки розгляду клопотань про надання притулку. Крім того, в наданні притулку можуть і відмовити.


Так, Будапешт отримує право відхиляти прохання претендентів статусу біженця, прибулих до Угорщини з Сирії, Афганістану або Іраку через безпечні країни. Крім цього, законодавці дали дозвіл владі країни на будівництво стіни на кордоні з Сербією. У ООН і Раді Європи розкритикували рішення парламенту, заявивши, що воно згубно позначиться на захисті прав біженців.

Будапешт стурбований великою кількістю нелегалів, в основному вихідців із Сирії та Афганістану. З початку 2015 р. в Угорщину потрапили близько 60 тис. мігрантів, які не мають на це законних підстав.

Нагадаємо, 23 червня Угорщина «за технічними причинами» припинила дію Дублінських угод, в яким розглядом питання про отримання притулку займається перша країна, куди потрапив мігрант. Згідно угорського законодавства, влада країни була зобов’язана розглядати всі прохання претендентів статусу біженця. У разі необгрунтованої відмови прохачі притулку мають право подати апеляцію на рішення міграційної служби Угорщини.